Jesse Jackson Jr., fiul celebrului militant pentru drepturile civile si copresedinte al campaniei lui Barack Obama pentru Casa Alba, ar fi unul dintre cei cinci candidati care ar fi negociat cu guvernatorul de Illinois pentru a obtine locul lasat vacant in Senat de presedintele ales.
Daca se confirma, aceasta informatie risca sa il atraga pe Obama in scandal si sa ii afecteze imaginea, pentru ca Jesse Jackson Jr, in varsta de 43 de ani, a fost copresedinte al campaniei lui Obama, iar sotia presedintelui ales, Michelle, are relatii personale cu familia acestuia, comenteaza cotidianul britanic Daily Telegraph.

Guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, este acuzat ca a incercat sa "vanda" postul lasat vacant de Obama in Senat, in schimbul unei functii sau slujbe bine platite pentru sotia lui. Actul de acuzare de 76 de pagini mentioneaza cinci posibili candidati cu care Blagojevich negocia, iar Jesse Jackson Jr. ar fi "candidatul numarul 5", potrivit unor surse judiciare citate de ABC. Pe de alta parte, Jackson, membru al Camerei Reprezentantilor si o stea in ascensiune in Partidul Democrat, facuse lobby in mod deschis pentru a primi locul lui Obama in Senat si s-a intalnit cu guvernatorul cu doua zile inainte de arestarea acestuia, relateaza NewsIn.

Potrivit actului de acuzare, Blagojevich, care a fost eliberat intre timp pe cautiune, "a spus ca ar putea incheia o afacere cu "candidatul numarul 5" la Senat, care oferea" guvernatorului ceva "tangibil si in avans". Potrivit procurorului Patrick Fitzgerald, Blagojevich a fost inregistrat spunand ca un reprezentant al "candidatului numarului 5" i-a oferit 500.000 de dolari in schimbul locului lui Obama in Senat.

Contactat la Chicago, Jackson a declarat initial ca nu stie daca este "candidatul numarul 5", dar i s-a spus ca nu este vizat in ancheta deschisa impotriva lui Blagojevich. El a recunoscut insa ca a fost chemat sa impartaseasca anchetatorilor ceea ce crede despre "procesul de selectie" si se va prezenta "cat mai curand posibil", dupa ce va consulta un avocat.

Wall Street Journal scrie ca un avocat al lui Jesse Jackson Jr. a recunoscut ca acesta este probabil "candidatul numarul 5". Jackson a negat insa ca el sau altcineva in numele sau ar fi oferit bani in schimbul functiei. "Resping si denunt politica in care functiile se obtin cu bani", a declarat Jackson.

Implicand un apropiat al lui Obama, scandalul, despre care analistii spuneau initial ca nu il va afecta, risca sa il atraga pe presedintele ales. Dupa ce initial s-a declarat socat, dar a spus ca nu este potrivit sa comenteze o ancheta in curs, Obama a cerut miercuri demisia guvernatorului. "In circumstantele actuale, este greu ca guvernatorul sa isi poata indeplini eficient atributiile", a explicat purtatorul de cuvant al lui Obama, Robert Gibbs. Numirea unui senator intr-o functie ramasa vacanta revine guvernatorului statului respectiv.

Un alt posibil candidat cu care negocia guvernatorul de Illinois ar fi Tom Balanoff, membru important al Service Employees International Union (SEIU), unul dintre cele mai mare sindicate din Statele Unite. Balanoff a precizat ca va coopera cu ancheta, fara a face alte comentarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.