Presedintele american ales Barack Obama intentioneaza sa propuna Israelului un pact strategic pentru a contracara un eventual atac nuclear lansat de Iran, relateaza cotidianul israelian Haaretz, informeaza NewsIn.

Surse apropiate lui Obama, sub acoperirea anonimatului, au declarat ca presedintele ales va propune un acord in baza caruia Statele Unite vor retalia la orice atac nuclear iranian vizand Israelul.

Teheranul neaga ca programul sau de imbogatire a uraniului ar avea scopuri militare. Dar discursurile virulente antiisraeliene ale liderilor iranieni au generat temeri ca Tel Avivul, despre care se crede ca ar fi singura putere nucleara din Orientul Mijlociu, ar putea sa atace preventiv Republica Islamica.

Acordurile din perioada Razboiului Rece - de exemplu NATO in Europa -acordau protectia aliatilor Statelor Unite, obligandu-i in paralel sa obtina aprobarea Washingtonului pentru orice manevra militara.

Speculatiile privind posibilitatea incheierii unui acord strategic intre Statele Unite si Israel au aparut in urma cu doi ani, cand presedintele George W. Bush a declarat intr-un interviu ca tara sa ar "sari in apararea Israelului" in fata unor amenintari iraniene.

Trecerea oficiala sub protectie straina ar putea genera o criza de credibilitate pentru Guvernul israelian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.