"Este vorba despre produse derivate fabricate la jumatata lunii octombrie pe baza de carne de porc. Riscul contaminarii cu dioxina pare sa fie minim", a declarat un purtator de cuvant al serviciului veterinar, Nadejda Gheorghieva.

Lubomir Kulinski, responsabilul serviciului de control veterinar, a declarat pentru postul public de radio ca au fost depuse eforturi pentru retragerea de pe piata a produselor pe baza de carne de porc de provenienta irlandeza. "Vom afla joi ce cantitate a fost consumata din cele 24 de tone", a spus el.

Serviciul veterinar bulgar a anuntat marti ca 100 de tone de carne de porc si produse derivate au fost deja blocate, insa s-a aflat ca, din cele 100,5 tone importate din Irlanda de la 1 septembrie, 76 de tone se afla in depozite si la producatori, unde au fost blocate, in timp ce 24 de tone se afla pe piata, a precizat Gheorghieva.

Citeste si:

Comisia Europeana a confirmat luni ca o fabrica destinata hranei pentru animale se afla la originea contaminarii cu dioxina a produselor din carne de porc din Irlanda.

Dioxinele mai sunt numite si poluanti organici persistenti (POP) si ar putea proveni in urma unor evenimente naturale precum incendiile de padure, insa majoritatea sunt subproduse ale procedurilor industriale. Sunt prezente in incineratoare de deseuri, topitorii, in metalurgie, fabricarea erbicidelor si pesticidelor.