Laureatii premiului Nobel au primit miercuri prestigioasa recompensa de la regele Suediei, Carl Gustaf al XVI-lea, intr-o ceremonie la Stockholm, relateaza NewsIn.

Laureatii, printre care trei francezi - scriitorul Jean-Marie Le Clezio, profesorul Luc Montagnier si Françoise Barre-Sinoussi - au fost onorati cu fast in capitala scandinava.

Numai laureatul pentru fizica, americanul Yoichiro Nambu, 87 de ani, nu s-a putut deplasa la ceremonie, din cauza varstei inaintate si a problemelor de sanatate. Cei doi colaureati, japonezii Makoto Kobayashi si Toshihide Maskawa, au fost prezenti.

Nobelurile pentru chimie, economie, fizica si literatura sunt inmanate in fiecare an la Stockholm la 10 decembrie, ziua in care a murit Alfred Nobel.

Cel mai prestigios dintre premii, cel pentru pace, singurul decernat la Oslo, dupa cum a dorit Alfred Nobel, a fost acordat cu cateva ore inainte fostului presedinte finlandez Martti Ahatisaari. El a fost recompensat pentru actiunile in favoarea pacii, mai ales in provincia indoenziana Aceh, in Namibia si in Balcani.

In total, zece laureati au fost onorati miercuri la Stockholm, printre care laureatul pentru economie, Paul Krugman, celebru cronicar american al New York Times, salutat pentru lucrarile sale privitoare la liber-schimb si globalizare.

Premiul consta intr-o medalie de aur, o diploma si un cec de zece milioane de coroane suedeze - circa 950.000 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.