Familia unui irakian ucis in 2007 intr-un schimb de focuri in Bagdad, incident in care au fost implicati agenti de securitate ai societatii americane Blackwater, a salutat luni inculparea a cinci agenti, cerand pedeapsa cu moartea si despagubiri, relateaza NewsIn.

"Cerem o condamnare corecta", a declarat Foulaih Ali Ahmad, fratele lui Saad, ucis impreuna cu alti 17 irakieni intr-un schimb de focuri in centrul Bagdadului. Saad a fost impuscat in cap.

In limba araba, potrivit traditiilor irakiene, o "condamnare corecta" inseamna pedeapsa cu moartea.
Agentii Blackwater "au ucis oameni care au familii", a subliniat fratele lui Saad, care a vorbit in numele apropiatilor. "Cine ii va despagubi? Guvernul irakian trebuie sa exercite presiuni asupra administratiei americane pentru a fi platite despagubiri", a adaugat el.

Cinci agenti de securitate ai companiei americane Blackwater, implicati intr-un schimb de focuri in urma caruia 17 irakieni au murit in 2007, au fost inculpati pentru "omucidere" si "tentativa de omucidere", a anuntat luni Departamentul american de Justitie. Agentii, cu varste cuprinse intre 24 si 29 de ani, sunt acuzati ca au provocat moartea a 14 persoane si ranirea altor 20.

Daca sunt declarati vinovati, ei risca pana la zece ani de inchisoare pentru fiecare persoana ucisa, sapte ani pentru tentativa de omucidere si 30 de ani pentru incalcarea reglementarilor privitoare la arme.
Al saselea agent inculpat a pledat vinovat pentru "tentativa de omucidere" si a promis sa coopereze cu justitia. Marti, guvernul irakian a salutat inculparea celor cinci agenti.

La 16 septembrie 2007, agenti ai companiei americane de securitate Blackwater, care escortau un convoi diplomatic, au deschis focul intr-o intersectie aglomerata din Bagadad, iar 17 civili au fost ucisi. Compania a spus in repetate randuri ca agentii nu au facut decat sa raspunda la o serie de focuri de arma, dar o ancheta irakiana a contrazis aceasta afirmatie.

Martorii oculari au spus ca agentii Blackwater au deschis focul fara a fi agresati. Compania a afirmat ca agentii sai au deschis focul in legitima aparare. "Cand spun ca au tras in aer, este o minciuna. Cer guvernului irakian sa "scoata" firma aceasta din tara. Daca un irakian ucidea 17 persoane in acel loc, guvernul l-ar fi executat", a spus fratele lui Saad.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.