Intr-un discurs in care a aparat bilantul politicii sale militare si de securitate adesea contestate in ultimii opt ani, Bush s-a abtinut, asa cum a facut permanent dupa alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, sa ii adreseze recomandari direct lui Barack Obama, care ii va lua locul la Casa Alba in 20 ianuarie.
La prestigioasa academie militara West Point, in statul New York (nord-est), Bush a afirmat ca lasa "fundamente solide pe care viitorii presedinti si viitorii comandanti militari vor putea sa construiasca".
"Armata americana este in prezent mai puternica, mai flexibila si mai bine pregatita pentru amenintarile cu care se confrunta poporul nostru", a spus Bush in acest discurs, care se inscrie intr-o serie de pledoarii finale in favoarea activitatii sale de presedinte.

Bush, ale carui mandate au fost marcate de atentatele de la 11 septembrie, doua razboaie in Afganistan si Irak si inca unul, global, impotriva terorismului, a cerut mentinerea a cateva mari principii care au provocat controverse si la care Obama ar putea renunta.

Pentru a continua sa se apere, Statele Unite trebuie sa ramane "ofensive", a spus Bush. El a aparat doctrina contestata a razboiului preventiv aplicata in Irak, precum si mijloacele puse la dispozitia fortelor de securitate pentru a combate teroristii, mijloace care au fost la originea a numeroase polemici. "Trebuie sa mentinem presiunea asupra regimurilor care sustin terorismul si care continua sa se doteze cu arme de distrugere in masa", a spus el.

Desi Bush nu a mentionat nicio tara anume, mesajul pare sa refere la Iran si Coreea de Nord si intervine in contextul in care alegerea lui Obama suscita un val de speculatii cu privire la posibilitatea unei diplomatii americane mai deschise dialogului.

Statele Unite trebuie de asemenea sa continue sa isi transforme armata si sa isi sustina aliatii in lupta impotriva terorismului, a spus el, referindu-se in special la Pakistan, aliat american, dar si refugiu al militantilor din Afganistan si probabil punctul de plecare al atentatelor recente din India. Bush a luat act de eforturile consimtite de Guvernul pakistanez impotriva terorismului si a declarat ca administratia sa sprijina cu toata forta aceste eforturi. "In acelasi timp, am transmis clar Pakistanului si tuturor partenerilor nostri ca vom face tot ceea ce se va putea pentru a ne proteja soldatii si pe americani", a spus el, reafirmand ca Statele Unite isi rezerva dreptul de a ataca pe teritoriul Pakistanului, daca vor considera necesar.

Bush a aparat doctrina constand in a ataca inainte de a fi atacat, precum si "schimbarile spectaculoase" aduse strategiei militare si armatei americane. El i-a adus un omagiu fostului secretar al apararii, Donald Rumsfeld, fata controversata a razboiului din Irak. Presedintele in exercitiu a recunoscut ca razboiul din Irak este "mai lung si mai greu decat fusese prevazut" si ca cel din Afganistan este in continuare "dificil", iar propagarea democratiei este lenta si inegala.

Seful statului american a fost nevoit si sa-si accepte esecul in capturarea lui Osama ben Laden si a adjunctului sau, Ayman Al-Zawahiri. "Va veni ziua cand li se va face dreptatea pe care o merita", a spus el, apreciind si ca politicile sale au "slabit mult teroristii" si ca al-Qaida se afla la "inceputul sfarsitului".