Ziarul, care citeaza o sursa din Ministerul Apararii, a anuntat ca mai multe mii de militari americani vor inlocui trupele britanice si vor ocupa bazele lor de pe aeroportul din Basra, localitate situata in sudul Irakului.

Planurile pentru retragerea celor 4.100 de soldati britanici sunt avansate, desi un acord privind statutul fortelor nu a fost inca incheiat cu Guvernul irakian, potrivit The Times.

Si fortele speciale britanice care opereaza in Bagdad vor fi retrase si, potrivit asteptarilor, vor fi transferate in Afganistan pentru a lupta impotriva talibanilor, scrie cotidianul. The Times precizeaza ca programul de retragere depinde in continuare de conditiile de securitate din sudul Irakului si ca exista o oarecare ingrijorare privind posibile violente in timpul alegerilor provinciale din 31 ianuarie.

Guvernul britanic nu a facut niciu comentariu in acest sens.

Fostul premier britanic Tony Blair a fost cel mai puternic aliat al presedintelui american George W. Bush in timpul invaziei Irakului din martie 2003, carel-a inlaturat de la putere pe Saddam Hussein. Londra a participat cu 45.000 de militari la forta internationala condusa de americani, Blair pierzand astfel increderea populatiei.

Gordon Brown, care a preluat functia de premier in iunie 2007, a redus numarul soldatilor din Irak. Prin retragerea majoritatii celor care se afla inca in acest teatru de operatiuni, Brown ar putea creste in sondaje inainte de alegerile programate sa aiba loc la jumatatea anului 2010.

In luna octombrie, ministrul apararii John Hutton a declarat ca trupele britanice sunt pe punctul de a-si incheia misiunea in Irak la inceputul anului viitor.

In plus, generalul american David Petraeus a afirmat marti ca violentele din Irak au scazut in ultimele saptamani la cel mai mic nivel de la jumatatea anului 2003 si ca securitatea este mai putin fragila decat inainte, desi situtia risca in continuare sa se schimbe.

Si cotidienele britanice The Guardian si The Daily Mail, citate de AFP, au anuntat miercuri ca Guvernul britanic pregateste retragerea pana in iunie 2009 a trupelor din Irak.

Guvernul britanic evocase recent o "schimbare fundamentala" a misiunii trupele sale din Irak. Totusi, executivul a anuntat la jumatatea lunii noiembrie ca nu "exista un calendar" pentru retragerea contingentului britanic, dezmintind declaratiile consilierului irakian pentru securitatea nationala, Mouaffak al-Roubaie. Acesta afirmase ca toti soldatii britanici vor parasi Irakul pana la sfarsitul anului 2009.