Guvernatorul de Illinois, stat al carui senator a fost Barack Obama, a fost arestat marti, fiind acuzat de coruptie, a informat biroul procurorului, relateaza NewsIN

Guvernatorul Rod Blagojevich este acuzat ca a incercat sa vanda locul vacant din Senat al democratului Barack Obama, dupa ce acesta a fost ales presedinte, la 4 noiembrie. Guvernatorul si directorul sau de cabinet, John Harris, sunt acuzati si ca au amenintat cu supendarea ajutorului de stat pentru grupul de presa Chicago Tribune, pentru a "provoca o epurare in randul editorialistilor ziarului" critici fata de el, potrivit biroului procurorului.

"Amploarea coruptiei din aceste inculpari este stupefianta", a comentat procurorul Patrick Fitzgerald.
Aceste inculpari "stipuleaza ca Blagojevich a pus o pancarta cu 'De vanzare' pe nominalizarea unui senator al SUA, s-a implicat personal intr-o practica de mita cu graba unui vanzator care incearca sa-si atinga obiectivul anual si a folosit biroul ilegal, pentru a reduce la tacere editorialistii critici".

Blagojevich a fost vizat de interceptari, autorizate de justitie, ale unor discutii privitoare la beneficiile pe care le-ar putea obtine din faptul ca este un guvernator cu misiunea de a numi un senator american cand un loc este vacant, potrivit actului de acuzare de 76 de pagini.

Intr-una dintre discutii, el se compara cu un agent sportiv care vindea cel mai ofertant post si se gandea chiar la posibilitatea de a se autonumi. El explica faptul ca acest lucru i-ar ameliora imaginea in perspectiva unei candidaturi la presedintie in 2016 si ca "ar obtine un salariu mai mare daca ar fi numit senator, in raport cu postul sau de guvernator", potrivit actului de acuzare.

La 5 noiembrie, dupa alegeri, Blagojevich ii spunea unui interlocutor neidentificat: "Am aceasta putere si ea este de aur, nu voi renunta la ea pentru nimic in lume. Ma pot parasuta in acest post", a spus acuzarea.

El ar fi evocat mai multe optiuni: primirea unui salariu substantial lucrand pentru un sindicat sau o fundatie caritabila, plasarea sotiei sale in consilii de administratie la unele societati, unde ar putea primi 150.000 de dolari pe ani, promisiunea de fonduri de campanie sau un post de ambasador pentru el.
"Inculparile anuntate arata clar ca biroul guvernatorului nu mai este decat un mod de imbogatire", a spus Robert Grant, agent special al FBI din Chicago.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.