Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, a fost inhumat marti, in funeralii impozante la care au participat numerosi responsabili, interni si internationali, printre care patriarhul Romaniei, Daniel, si presedintele R.Moldova, Vladimir Voronin, relateaza NewsIN

Funeraliile lui Aleksei al II-lea, care a reconstruit influenta Bisericii Ortodoxe in Rusia, cu sustinerea lui Vladimir Putin, au inceput marti dimineata, la Moscova, in catedrala Iisus Mantuitorul.

Slujba, care a inceput la ora locala 8.00 (7.00 ora Romaniei), a durat peste cinci ore. Trupul patriarhului a fost expus in ultimele zile in imensa catedrala alba cu dom aurit din apropiere de Kremlin, dinamitata de Stalin in 1931 si reconstruita in anii '90.

Cosciugul deschis, potrivit traditiei ortodoxe, a fost asezat pe un catafalc inconjurat de trandafiri albi si de crini, in centrul catedralei. Fata lui Aleksei al II-lea, care a fost numit patriarh al Moscovei si al tuturor rusilor in 1990, era acoperita cu un val alb, asa cum cere traditia in cazul funeraliilor unor membri importanti ai clerului. O panza verde, culoarea patriarhului, a fost asezata pe cosciug.

Succesorul interimar al lui Aleksei al II-lea, mitropolitul Kirill de Smolensk si Kaliningrad, a prezidat inceputul liturghiei, impreuna cu 200 de episcopi si preoti, imbracati in vestminte albe, brodate cu fir de aur si cu perle, simbol la trecerii catre viata de apoi.

In multime, au fost prezenti reprezentanti ai statului si au regiunilor ruse, precum si personalitati culturale, ca cineastul Nikita Mihalkov, dar si marea ducesa Maria Vladimirovna, mostenitoarea autoproclamata a ultimului tar al Rusiei.

Presedintele Dmitri Medvedev si premierul Vladimir Putin au asistast la funeralii si la sfarsitul ceremoniei s-au inclinat in fata sicriului. Presedintele sarb, Boris Tadici, si cei ai Belarusului, Aleksandr Lukasenko, R.Moldova, Vladimir Voronin, Armeniei, Serge Sarkisian, precum si fostul premier prorus ucrainean Viktor Ianukovici au fost de asemenea prezenti.

La ceremonii au asistat si reprezentanti ai altor biserici ortodoxe si ai Vaticanului.
Peste 50.000 de credinciosi au mers duminica si luni sa ii aduca un ultim omagiu patriarhului, care era foarte iubit in Rusia, fiind considerat artizanul renasterii celei mai mari biserici ortodoxe din lume dupa anii de ateism sovietic.

Aleksei al II-lea, care a murit vineri la varsta de 79 de ani, aparent din cauza unei insuficiente cardiace, va fi inhumat in catedrala Botezul Domnului, asa cum si-a exprimat dorinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.