Violentele din ultimele trei zile inregistrate in marile orase grecesti dupa uciderea unui tanar de catre un politist au scos la iveala grijile si radicalizarea tinerilor, care se confrunta cu nesiguranta economica si esecurile statului, potrivit NewsIn.
"Situatia era deja tensionata, actul de bravura de sambata a fost numai detonatorul", considera analistul Theo Livanios, de la insitutul de sondare a opiniei publice Opinion, intr-un interviu acordat AFP.

"Pe langa cele cateva sute de actiuni de vandalism, s-a inregistrat o explozie de furie din partea tinerilor, in primul rand impotriva politiei, care, in opinia grecilor, nu lucreaza pentru binele lor, dar si impotriva absentei oricarei alte perspective", continua expertul.

"Odata cu modernizarea ei economica, Grecia si-a pierdut din coeziunea sociala, structurile familiale solide", care compensau pana acum "lipsurile statului si, dintr-o data, frustrarile se acumulau", considera politologul Manolis Hairetakis.

Asemenea multor profesori si parinti greci, expertul este sever in legatura cu stadiul sistemului educational public, caruia ii revine de abia 3,5% din PIB si care ramane, in opinia lui, bazat pe invatarea pe de rost a unor notiuni si obliga familiile sa apeleze la cursuri de seara private, care costa mult, pentru a asigura primirea adolescentilor la facultate.

"Nu se face nimic pentru deschiderea orizontului tinerilor, pentru a-i pregati sa infrunte lumea, lume de care Grecia nu mai este rupta", critica Livanios. El mai spune ca efectele asteptate ale crizei economice mondiala, ca si climatul politic au agravat nemultumirea tinerilor.

Guvernul conservator ales in 2004 a promis ca va combate coruptia si ca va imbunatati serviciul public de sanatate, pe cel al protectiei sociale si pe cel educational.

Insa Guvernul se confrunta de cateva luni cu o serie de scandaluri, dintre care ultimul cu privire la retrocedarea controversata a unor terenuri catre o manastire ortodoxa. "Nu mai acceptam acest guvern (...) avem 25 de ani, am absolvit facultatea, nu avem un loc de munca, singura noastra optiune este sa plecam in strainatate", spune Anastassia Kotzamani, sociolog in varsta de 25 de ani.

"Piata muncii nu poate primi decat jumatate din cei 80.000 de studenti absolventi, optiunea ar fi somajul, emigrarea sau supraexploatarea", considera Petros Rombolis, cercetator la Institutul muncii din confederatia sindicala GSEE.

"Cum ar putea rezista noua generatie, care castiga 400 sau 500 de euro pe luna, cand preturile de aici sunt asemanatoare cu cele din Germania sau Franta?", intreaba Rombolis. Si tinerii imigranti impartasesc aceleasi nelinisti, deoarece Grecia le ofera putine ocazii de integrare. Ei s-au alaturat pentru prima oara tinerilor care au aruncat luni seara cu pietre in magazinele din cartierele foarte populate.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.