Unul dintre efectele globalizarii este raspandirea pe piata mondiala a fortei de munca. Acest fapt a ajuns sa dezavantajeze angajatii americani si sa scada nivelul de viata din SUA, aflata in cea mai mare recesiune din 1974.
In Statele Unite au fost disponibilizati 533.000 de angajati in noiembrie. Nu a mai existat o astfel de situatie din 1974. Inasprirea conditiilor de acordare a creditelor a dus la impunerea unei dobanzi foarte mari economiei reale. Totusi, revederea scaderii ratei ocuparii fortei de munca in lunile septembrie si octombrie sugereaza ca reducerea dramatica a costurilor este inevitabila, potrivit cotidianului francez Le Monde.

In mod normal, nu trebuie sa ne intoarcem inainte de 2001 pentru a stabili ca acesta este un nou record. Au avut loc mai multe recesiuni dupa 1974, dar statistica ne arata ca SUA nu s-a mai aflat de atunci intr-o situatie mai proasta.

Noii rivali

Din punct de vedere economic, raspandirea fenomenului globalizarii a avut doua efecte. In afara ca mai multe milioane de noi angajati au intrat pe piata globala de munca, s-au marit veniturile reale.

In ceea ce priveste obtinerea de calificari si experienta, noii angajati au devenit rivali ai omologilor lor americani. Astfel, diferentele de venituri intre state tind acum sa se atenueze. Nivelul de viata american este mai mult sau mai putin afectat in functie de cum aceste doua fenomene evolueaza cu sau fara aceeasi viteza.

“Balonul de sapun” bursier din 1999-2000 si cel imobiliar din 2002-2007 au mascat faptul ca globalizarea ameninta nivelul de viata american. Ele au umflat artificial capitalurile societatilor si in cazul companiilor si firmelor imobiliare, au creat direct un numar mare de locuri de munca si a crescut numarul tuturor activitatilor care tin de imprumuturile ipotecare. De aceea, trebuie sa se observe repercursiunile globalizarii asupra angajatilor americani.

Intr-o economie in care ajustarile se fac perfect, salariile americane scad sau raman aceleasi, astfel incat rata somajului sa nu creasca. Insa, asa cum economistul Keynes a aratat-o, salariile se modifica incet. Asa ca, in noiembrie, salariile au crescut cu 0,4% in timp ce somajul a scapat de sub control. In concluzie, efectele globalizarii in realitate duc la scaderea nivelului de viata american.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.