Presa elena, atat cea de dreapta, cat si cea de stanga, a denuntat marti incapacitatea Guvernului si a fortelor de ordine de a pune capat violentelor urbane care au cuprins tara, dupa ce un adolescent a fost ucis de un politist, sambata, relateaza AFP.

"La bunul plac al anarhiei", titra, pe prima pagina, sub o fotografie cu un imobil in flacari, din Atena, cotidianul conservator Eleftheros Typo, a doua zi dupa cea mai grava noapte de vandalism inregistrata in capitala elena de la intoarcerea democratiei, in 1974.

"Flacari pe un vid de putere", scria, sub o fotografie similara, si ziarul liberal Kathimerinim, critic fata de un Guvern "fara un plan pentru a face fata tulburarilor".

Presa de stanga a urmarit aceeasi linie: "Orase in deriva", afirma cotidianul independent de stanga Elefthéorytpia, facand aluzie la romanul scriitorului grec Stratis Tsirkas. "Atena arde, Guvernul priveste", titra si ziarul socialist Ethnos.

In fata acestor critici si a celor formulate inca de luni seara de posturile de radio si de televiziune, ministrul de interne Prokopis Pavlopoulos a aparat activitatea politiei."Politia este prezenta pentru a apara vietile omenesti, fara a incalca democratia", a afirmat el, admitand, insa, ca nu este "satisfacut" de situatie.

Intr-un mesaj televizat difuzat luni, premierul Costas Karamanlis si-a luat angajamentul ca statul sa puna capat violentelor urbane, condamnand "evenimente inacceptabile si periculoase", care "nu pot si nu vor fi tolerate".

Aceste violente slabesc si mai mult Guvernul, deja destabilizat de o serie de scandaluri si de criza economica, depasit in sondaje, pentru prima oara in ultimii cinci ani, de partidul socialist de opozitie PASOK.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.