Misiunea europeana de politie si justitie din Kosovo (EULEX), amanata pentru mult timp, a intrat marti in faza operationala si va fi desfasurata pe tot teritoriul, inclusiv in nordul dominat de sarbi, relateaza NewsIn.

"Circa 1.400 de membri ai personalului international (al EULEX - n.red.) si 500 de membri ai personalului local (kosovar -n.red.) vor fi desfasurati (...) in intreg Kosovo, inclusiv in nord", incepand de astazi (marti n. red.) la ora locala 8.00 (9.00 ora Romaniei), a anuntat un purtator de cuvant al EULEX, Victor Reuter.

Este cea mai importanta misiune civila a europenilor. Juristii, politistii si vamesii vor avea ca sarcina sa asigure statul de drept in Kosovo. EULEX va prelua atributiile misiunii ONU, MINUK, ce administraza teritoriul din 1999. Pana in primavara, misiunea europeana va numara circa 1.900 de agenti internationali si circa 1.100 de agenti locali.

Mult timp ostili desfasurarii EULEX in zonele dominate de ei, sarbii din Kosovo si-au schimbat pozitia in ultimele zile, dupa ce misiunea a fost aprobata si de Consiliul de Securitate al ONU, in 26 noiembrie, asa cum cerea Belgradul.

Serbia considera Kosovo, in continuare, provincia sa si contesta in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) legalitatea independentei autoproclamate de Pristina.

Seful EULEX, generalul francez Yves de Kermabon, a declarat duminica pentru agentia sarba Tanjug ca 100 de membri ai misiunii vor fi desfasurati in nordul Kosovo.Printre acestia se vor numara si mai multi politisti la punctele de frontiera cu Serbia.

Europenii au luat decizia de a desfasura EULEX in luna februarie. Dar faza sa operationala a fost amanata timp de mai multe luni, din cauza opozitiei Serbiei, care a necesitat numeroase eforturi diplomatice. Belgradul cerea in primul rand aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, unde era sustinut de Rusia, care dispune de drept de veto.

EULEX va avea dreptul si sa ancheteze unele crime foarte grave. In acest context, Amnesty International a cerut luni ca EULEX sa se ocupe de dosare privind crime de razboi si incalcari ale drepturilor omului, lasate in suspans de predecesorul sau, MINUK.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.