Funeraliile patriarhului Moscovei si tuturor rusilor, Aleksei al II-lea, care a murit vineri la varsta de 79 de ani, au inceput astazi in capitala Rusiei, cu o slujba religioasa la catedrala Isus Mantuitorul, a anuntat postul rus de stiri Vesti 24, potrivit NewsIn.

Trupul patriarhului a fost expus in ultimele zile in imensa catedrala alba cu dom aurit din apropiere de Kremlin. Peste 50.000 de credinciosi au mers duminica si luni sa ii aduca un ultim omagiu patriarhului, care era foarte iubit in Rusia, fiind considerat artizanul renasterii celei mai mari biserici ortodoxe din lume dupa anii de ateism sovietic.

Aleksei al II-lea, care a murit vineri la varsta de 79 de ani, aparent din cauza unei insuficiente cardiace, va fi inhumat marti in catedrala Botezul Domnului, asa cum isi exprimase dorinta.

Kremlinul a anuntat publicarea unui decret al presedintelui Dmitri Medvedev prin care toate evenimentele publice prevazute luni sunt anulate.

Apropiat de premierul si fostul presedinte Vladimir Putin, Aleksei al II-lea era din 1990 liderul celei mai mari Biserici Ortodoxe din lume. El a restabilit, cu ajutorul Kremlinului, influenta Bisericii ortodoxe in Rusia, dupa 70 de ani de ateism sovietic.

Aleksei al II-lea a fost un personaj foarte respectat de rusi si foarte prezent pe planul politic si mediatic, oficiind toate marile liturghii in Catedrala Isus Mantuitorul, de multe ori in prezenta responsabililor tarii.

In schimb, a avut o perioada lunga de raceala cu catolicii, pe care ii acuza de "prozelitism" in Rusia, si a refuzat sa-l primeasca pe Papa Ioan Paul al II-lea. O apropiere s-a produs totusi de cand Benedict al XVI-lea este Papa. In iunie, Aleksei al II-lea a declarat ca "prozelitismul" catolic ramane o problema pe "pamantul traditional ortodox al Rusiei si al altor tari din CSI".

Biserica Ortodoxa Rusa l-a numit patriarh interimar al tuturor rusilor pe mitropolitul Kirill de Smolensk et Kaliningrad, considerat o figura reformista in cadrul conservatoarei biserici ruse. O decizie finala cu privire la succesiunea lui Aleksei al II-lea va fi luata in urmatoarele sase luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.