Criza economica ii determina pe americani sa foloseasca mai mult transportul in comun si sa renunte la arme in schimbul bonurilor de cumparaturi, asa cum dovedeste succesul unui programul initiat la Los Angeles, relateaza NewsIn.

Desi pretul petrolului a scazut in ultimele luni, americanii continua sa foloseasca in numar record mijloacele de transport in comun, potrivit bilantului unei asociatii care promoveaza aceasta modalitate de deplasare, American Public Transportation Association (APTA). Pretul unui galon de benzina (3,78 litri) era de 3,70 de dolari in medie la jumatatea trimestrului al treilea, fata de patru dolari in iulie, potrivit datelor furnizate de Energy Information Administration.

Peste 2,8 miliarde de calatorii au fost efectuate cu mijloacele de transport in comun in al treilea trimestru al anului 2008, cu 6,5% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut, anunta astfel APTA. Este cea mai mare crestere trimestriala a traficului in transportul public din ultimii 25 de ani. In primul trimestru al anului, folosirea transporturilor in comun a crescut cu 3,4%, iar in al doilea cu 5,2% din cauza cresterii pretului benzinei. Pe tot anul 2008, 10,3 miliarde de calatorii s-au efectuat cu transportul public, cifra care nu a mai fost atinsa in ultimii 50 de ani in Statele Unite.

Pe de alta parte, criza economica ii indeamna pe americani sa renunte la arme. Un program care permite schimbarea armelor pe bonuri de cumparaturi, intr-un oras afectat de conflicte intre bande din apropiere de Los Angeles, a avut anul acesta un succes fara precedent, in care politia vede un alt semn al deteriorarii situatiei economice.

Din 2005, biroul serifului din Los Angeles a initiat la Compton, sud de Los Angeles, o operatiune anuala inainte de Craciun care permite detinatorilor de arme sa le predea fortelor de ordine fara sa li se solicite identitatea. In schimb, ei primesc bonuri de cumparaturi in valoare de 100 de dolari pentru un revolver si de 200 pentru o arma automata.

La sfarsitul anului trecut, 387 de arme au fost colectate in acest fel la Comptom, unde riscul de a muri impuscat este mai mare decat media din restul Statelor Unite. Prin comparatie, anul acesta politia a primit nu mai putin de 965 de arme, iar oamenii prefera bonuri de cumparaturi in supermarketuri, in loc de magazine de electrocasnice, tendinta interpretata de politie drept urmarea dificultatilor financiare cu care se confrunta anumite segmente ale populatiei.

"Oamenii nu mai au bani sa isi cumpere mancare", a remarcat sergentul Byron Woods, citat de postul local de televiziune Fox 11. "Un barbat mi-a spus ca tocmai a fost concediat. A predat cinci arme si a spus ca asta chiar il va ajuta sa isi hraneasca familia".

Politia va examina armele pentru a se asigura ca acestea nu au fost folosite pentru a comite crime. Apoi, armele vor fi distruse.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.