Noi violente s-au produs luni la Salonic, in nordul Greciei, unde aproximativ 300 de studenti si de liceeni au distrus masini si vitrine ale magazinelor, pentru a protesta fata de moartea unui adolescent, ucis sambata de politie la Atena, relateaza NewsIn.

Incidentele s-au produs in cursul diminetii, in centrul celui de al doilea oras ca marime din Grecia, langa un comisariat de politie. Fortele de ordine nu au intervenit, insa. Potrivit Reuters, s-au inregistrat ciocniri intre sute de studenti si politie.

Episoade similare s-au produs duminica la Salonic, unde mai multe magazine, banci si vehicule a fost distruse de grupuri de tineri, in cursul unei manifestatii la care au participat circa 2.000 de persoane.

Universitatea Salonic, ocupata de studenti, a fost inchisa pentru cel putin doua zile de rectorat. Noi manifestatii sunt prevazute la Salonic luni dupa-amiaza si miercuri, in timpul grevei generale.

Sambata seara, Andreas Grigopoulos, impreuna cu alti circa 30 de tineri, au aruncat cu pietre si alte obiecte in masinile fortelor de ordine. Baiatul in varsta de 15 ani a fost impuscat de un politist care a tras trei gloante in directia lui. Acesta a fost arestat duminica pentru omucidere iar un al doilea politist, care il insotea, a fost retinut pentru complicitate. In plus, seful comisariatului din cartierul Exarhia a fost suspendat.

Potrivit unei surse judiciare, medicii legisti vor efectua o autopsie luni.

Intr-o scrisoare de condoleante adresata familiei victimei, premierul grec Costas Karamanlis a dat asigurari ca nu va exista "indulgenta" fata de cei responsabili pentru moartea adolescentului. Ministrul de interne Prokopis Pavlopoulos si oficiali din politie si-au exprimat "profunda durere" fata de cele intamplate si au ordonat inceperea unei anchete. In noaptea de sambata spre duminica, Pavlopoulos si secretarul sau de stat Panayotis Hinofotis si-au prezentat demisiile, insa Karamanlis a refuzat sa le primeasca.

Moartea adolescentului a generat un val de manifestatii si mai multe confruntari intre protestatari si politie in principalele orase din Grecia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.