Traficul pe aeroportul londonez Stansted a fost suspendat temporar luni dimineata, dupa ce circa 50 de militanti ecologisti au patruns intr-o zona securizata, relateaza AFP.
Singura pista a aeroportului, situat la nord de Londra, a fost inchisa provizoriu "din motive de securitate", a anuntat BAA, autoritatea britanica ce gestioneaza Stansted, avertizand pasagerii ca sunt posibile intarzieri ale zborurilor si cerandu-le sa ia legatura cu compania lor aviatica.

Pentru a denunta incalzirea climatica, circa 50 de militanti au inceput luni dimineata la ora locala 3.15 (5.15 ora Romaniei) sa ocupe o zona securizata aflata la circa 50 de metri de pista, care fusese inchisa toata noaptea pentru lucrari de intretinere, a anuntat asociatia Plane Stupid, organizatoarea actiunii.

"Circa 50 de manifestanti au patruns in aeroportul Stansted", a confirmat un purtator de cuvant al politiei din comitatul Essex, precizand ca acestia se aflau inca in aeroport. "Am arestat patru persoane pana in prezent", a adaugat ea, precizand ca politia a incercuit zona unde se afla manifestantii.

Potrivit organizatiei Plane Stupid, manifestantii s-au legat cu lanturi si s-au aparat cu barierele de securitate, aflandu-se in zona unde sunt stationate avioanele. Ei spera sa isi prelungeasca actiunea cat mai mult, pentru a impiedica redeschiderea pistei.

Plane Stupid a explicat ca actiunea are obiectivul de a perturba zborurile care provoaca emiterea a "mii de tone de emisii de gaze de sera in atmosfera". Mai precis, actiunea denunta decizia Guvernului de a autoriza extinderea aeroportului Stansted cu inca o pista.

Stansted este al treilea aeroport britanic din punct de vedere al numarului pasagerilor. Circa 22,8 milioane de persoane il tranziteaza anual.

Sambata, circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au manifestat la Londra in cazul Zilei mondiale de actiune impotriva incalzirii climatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.