Patru politisti au fost raniti duminica, intr-un val de proteste violente in mai multe orase din Grecia, provocate de uciderea unui tanar de catre politie sambata, relateaza AFP.

Mai multe grupuri de tineri au aruncat cocteiluri Molotov in magazine si filiale de banci din Atena, iar mii de persoane au protestat fata de moartea lui Andréas Grigoropoulos, in varsta de 15 ani.

Duminica, o agentie a unei firme de automobile a fost incendiata in centrul Atenei, unde are sediul Directia generala a politiei, iar fatadele unor banci au fost avariate de manifestanti. Politia i-a dispersat pe manifestanti cu gaze lacrimogene, dar circa zece dintre ei au avut nevoie de ingrijiri medicale, pentru probleme respiratorii.

Politia a arestat 12 manifestanti

Aproape 5.000 de persoane s-au strans duminica spre seara in fata Muzeului national, in apropiere de cartierul Exarchia, unde a fost ucis tanarul, pentru a marsalui spre cartierul general al politiei.

In Salonic, circa zece banci si magazine au fost incendiate, iar geamurile primariei au fost sparte. Un vehicul al postului de televiziune Alpha a fost incendiat.

In Patras, in sud-vest, un politist a fost ranit de manifestanti, iar banci si masini au fost incendiate.
Mai multi tineri au inceput sa arunce cu cocteiluri Molotov duminica dimineata asupra filialelor unor banci, in timp ce circa 20 de masini au fost avariat serios in centrul Atenei, in Salonic, Patras si Heraklion.

Incidentul de sambata a avut loc in momentul in care un grup de circa sase tineri au inceput sa arunce cu pietre intr-un vehicul al politiei. Cand unul dintre tineri a incercat sa arunce cu o bomba incendiara, politistul a tras. El se afla in masina politiei, conform primelor informatii furnizate de fortele de ordine.

Premierul Costas Caramanlis a dat asigurari ca nu va exista indulgenta fata de cei responsabili pentru moartea tanarului ucis sambata de politie la Atena, intr-o scrisoare de condoleante transmisa duminica familiei victimei. Si presedintele Greciei, Carolos Papoulias, a transmis duminica o scrisoare de condoleante familiei tanarului, pentru a-si exprima "profunda durere". El a subliniat ca moartea tanarului "este o atingere adusa statului de drept".

Ministrul de interne, Prokopis Pavlopoulos, s-a declarat "prodund indurerat" de acest incident si a ordonat imediat o ancheta.

"Ancheta trebuie sa duca la cauzele acestui incident si la pedepsirea exemplara a autorilor sau. Politia trebuie sa fie alturi de cetateni", a spus ministrul de interne. La putin timp dupa aceasta declaratie, el si secretarul de stat din ministerul sau, Panayotis Hinofotis, si-au prezentat demisiile, dar premierul nu le-a acceptat.

Seful comisariatului din Exarchia a fost suspendat din functie, iar cei doi politisti care se aflau in masina vizata de manifestanti sambata au fost arestati - cel care a tras asupra tanarului si cel care i-a fost complice.

Partidul socialist Pasok, de opozitie, a condamnat incidentul si ii invinuieste pe "liderii politici si politia".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.