Centrul israelo-american de prognoze strategice Stratfor a anuntat ca guvernul american si cel azer au ajuns la un acord privind dislocarea permanenta a militarilor SUA in Azerbaidjan. Potrivit analistilor de la Stratfor, acordul a fost convenit in timpul vizitei la Baku, din 12 aprilie, a secretarului de stat american pentru aparare, Donald Rumsfeld.

Potrivit surselor guvernamentale citate, dislocarea militarilor americani va incepe in acest an, iar prezenta lor este planificata sa se intinda pe o durata nedeterminata. Desi se aproximeaza ca este vorba despre o prezenta de durata, trupele SUA poarta denumirea de "forte mobile dislocate temporar". Un adevarat succes diplomatic, acordul reprezinta o etapa importanta din planul Pentagonului de redislocare a fortelor SUA, in baze cu o mobilitate sporita, a caror dimensiune va depinde de sarcinile concrete pe care urmeaza sa le indeplineasca in zona.

Conform intelegerii, soldatii americani vor stationa in trei foste baze sovietice aflate in centrul Azerbaidjanulu: Kiurdamir, locatia principala, Nasosnaia si Ghiullah. Anuntarea deciziei denota si o schimbare de anvergura in politica regimului presedintelui Ilham Aliev. Situat oricum in siajul politicii externe americane, dar obligat sa ia in calcul si interesele Rusiei, in aceasta tara muncind cateva milioane de azeri, Aliev a fost avertizat de ambasadorul american la Baku, Reno L. Harnish III, ca trebuie sa faca "progrese" pentru a nu fi confruntat cu o "revolutie de catifea", asemanatoare cu cele din Georgia si Ucraina, pe care Occidentul ar fi tentat sa o sustina.

O data cu semnarea acordului, este de asteptat ca SUA sa isi reduca presiunile pentru "democratizarea" regimului, administratia de la Washington preferand, in mod clar, un regim autoritar previzibil unei revolutii cu program democratic, dar care ar destabiliza pentru un timp regiunea.

Cea mai importanta misiune a fortelor americane in Azerbaidjan va fi asigurarea securitatii conductei de petrol Baku-Tbilisi-Djeihan care va fi data in exploatare la sfarsitul anului in curs. Pe langa acestea, prin dislocarea permanenta in Azerbaidjan, SUA au incheiat procesul de izolare geopolitica a Iranului, astfel fiind amenajat un cap de pod esential in cazul in care s-ar decide atacarea Iranului. Dislocarea poate sa aiba repercusiuni asupra atitudinii pe care Moscova urmeaza sa o adopte in problema retragerii trupelor sale din Georgia si Transnistria.

De altfel, mentinerea soldatilor rusi in Moldova, Georgia, Armenia, precum si obstructionarea initiativelor occidentale in procesul de pacificare a Osetiei de Sud, Abhaziei si Transnistriei sunt printre putinele posibilitati aflate la dispozitia Moscovei pentru a contracara ofensiva americana in Asia Centrala si Caucaz.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.