Autoritatile irlandeze au ordonat sambata seara retragerea tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse in Irlanda de la 1 septembrie, aflate pe piata interna sau exportate, dupa ce au descoperit urme de dioxina in urma unor teste efectuate la sfarsitul lunii noiembrie in Irlanda.

Ancheta, care vizeaza gasirea sursei de contaminare, a aratat ca teste de rutina efectuate de autoritatile franceze indica o contaminare a produselor pe baza de carne de porc din Irlanda, procesate in Olanda, a declarat Rodney Evans, expert-sef al FSAI.

In urma testelor, a caror data nu a fost precizata, compania olandeza vizata a fost avertizata si au fost avertizate si autoritatile belgiene, unde au fost exportate, de asemenea, astfel produse. Teste efectuate de autoritatile belgiene au demonstrat contaminarea cu dioxina.

"Prima descoperire a fost facuta de autoritatile franceze, intr-un control de rutina asupra produselor importate, iar testele au iesit pozitive. Produsele au fost duse la un centru din Olanda pentru a se stabili de unde provenea contaminarea", a explicat el. Autoritatile olandeze au depistat atunci ca originea contaminarii era in carcase de porc provenind din Irlanda.

Citeste si:

Dioxinele mai sunt numite si poluanti organici persistenti (POP) si ar putea proveni in urma unor evenimente naturale precum incendiile de padure, insa majoritatea sunt subproduse ale procedurilor industriale. Sunt prezente in incineratoare de deseuri, topitorii, in metalurgie, fabricarea erbicidelor si pesticidelor.

Expunerea la doze foarte ridicate de dioxina a fost asociata cu riscul crescut de cancer. Or, dozele regulamentare fixate de Uniunea Europeana, a caror depasire necesita oprirea de la comercializare si consum, sunt foarte mici, prezentand riscuri minime pentru sanatate, spun specialistii din domeniul securitatii alimentare.

Masura anuntata sambata de Irlanda, care intervine in plina criza financiara mondiala, va lovi dur industria carnii de porc din aceasta tara, un sector in care lucreaza circa 5.000 de persoane. Sunca si carnatii figureaza la micul dejun in cazul majoritatii irlandezilor, in timp ce jambonul este mancarea traditionala in zilele Craciunului.