Mollahul Mahammad Omar, liderul talibanilor, le-a cerut afganilor ca nu participe la alegerile prezidentiale din 2009 si sa se uneasca impotriva "ocupantilor", intr-un mesaj publicat duminica, cu ocazia sarbatorii religioase musulmane Aid al-Adha, relateaza NewsIn.

"Nu va lasati inselati de aceste alegeri care au fost anuntate. In realitatea, alegerea s-a facut la Washington", a declarat mollahul Omar, "comandantul credinciosilor", autoproclamat lider al "Emiratului islamic din Afganistan", potrivit unui comunicat al talibanilor.

"Oricare ar fi persoana aleasa, nu va putea sa va ajute atunci cand veti fi bombardati de mii de ori de catre America", a adaugat el, referindu-se clar la presedintele Hamid Karzai, care protesteaza constant, insa in zadar, dupa fiecarea act de bravura al fortelor internationale pe teritoriul afgan.

"Nu exista nicio diferenta intre regele Shuja, Babrak Karmal si oficialii actualei administratii de la Kabul. Toti sunt egali in tradarea idealurilor nationale si islamice", a subliniat mollahul Omar.

Domnia lui Shuja Shah Durrani (1785-1842) a fost marcata de o alianta cu Regatul Unit, care il ajuta sa isi recastige tronul dupa inlaturarea sa de la putere. In ceea ce-l priveste pe Babrak Karmla (1929-1996), el a fost al treilea presedinte ale Republicii comuniste Afganistan, adus la putere de sovietici.

Mollahul Omar a lansat un apel la unitatea nationala dincolo de diviziunile etnice sau lingvistice. "Inca o data, inamicul incearca si ii divizeze pe afgani. Religia noastra ne invata sa renuntam la prejudecatile bazate pe etnie. Singurul lucru care ne uneste este islamul", a subliniat el.

"Daca ne vom uni, vom fi o natiune puternica si nimeni nu ne va putea rezista. Ar trebui sa ne facem singuri destinul. Daca multi afgani nu s-ar fi alaturat cruciatilor, necredinciosii nu ar fi putut niciodata invada Afganistanul", a explicat el.

Mollahul Omar si-a reiterat apelul pentru retragerea fortelor straine din Afganistan, "pe cale de a fi invinse", in opinia sa. "Invadatorii au in prezent ocazia de a-si retrage trupele. Incetati genocidul impotriva poporului nostru. Cu cat veti bombarda mai multe case, cu atat veti face mai multi martiri si va veti confrunta cu furia mujahedinilor", a subliniat el.

Fortele straine din Afganistan provoaca frecvent victime civile in urma luptelor sau bombardamentelor impotriva insurgentilor, ceea ce provoaca furia populatiei si a autoritatilor afgane. In perioada ianuarie-august 2008, ONU a estimat ca 393 civili au fost ucisi in urma loviturilor aeriene. "Sustinerea mujahedinilor este o obligatie religioasa", a reamintit Omar.

Mollahul Omar nu a amintit in mesajul sau recentul apel al presedintelui Hamid Karzai cu privire la deschiderea de negocieri, cu anumite conditii.

Cautat din 2001, mollahul Omar, in varsta de 49 de ani, este liderul militiilor islamiste care au condus Afganistanul din septembrie 1996 pana in noiembrie 2001, aplicand cea mai dura legea islamica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.