China a transmis un "protest ferm" Frantei, dupa intalnirea de sambata dintre presedintele Nicolas Sarkozy si Dalai Lama in Polonia, a anuntat televiziunea chineza, relateaza NewsIn.

"Viceministrul de externe, He Yafei, a transmis un protest ferm partii franceze pe tema intalnirii dintre Sarkozy si Dalai Lama", a anuntat CCTV.

"Partea franceza ar trebui sa ia masuri pentru a corecta greselile pe care le-a facut", a spus Yafei.
"Actiunile gresite ale partii franceze inseamna o ingerinta in politica interna a Chinei si afecteaza grav sentimentele nationale ale poporului chinez. Guvernul chinez isi exprina ferma opozitie si nemultumirea", potrivit Ministerului de Externe.

Agentia oficiala China Noua a spus anterior ca intalnirea dintre Nicolas Sarkozy si Dalai Lama, sambata, la Gdansk, "nu a fost judicioasa" si a subliniat ca ea va afecta relatiile dintre Paris si Beijing.
"Cu siguranta aceasta intalnire nu a fost judicioasa si raneste nu numai sentimentele chinezilor, dar submineaza si relatiile dintre China si Franta", potrivit agentiei.

"Guvernul si poporul chinez se opun ferm oricarui contact al unui lider strain cu Dalai Lama, indiferent de forma", a subliniat agentia.

"Partea franceza, fara sa tina cont de profunda ingrijorare a Chinei si de situatia generala a relatiilor dintre China si Franta, a luat o initiativa oportunista, negindita si pe termen scurt pentru a trata chestiunea Tibetului", a subliniat China Noua.

Sarkozy a profitat de o deplasare la Gdansk, unde a avut loc o ceremonie ce a reunit mai multi laureati ai premiului Nobel pentru pace alaturi de Lech Walesa, pentru a se intalni pentru prima data cu liderul tibetan.

Dupa discutie, Sarkozy a declarat: "A mers foarte bine. Asa cum am convenit cu Dalai Lama - sa ne vedem inainte de sfarsitul lui 2008 - aceasta intalnire a avut loc".

"Dalai Lama mi-a spus cat de mult a sustinut vizita mea la Beijing pentru JO si cat de mult a dorit ca JO sa fie un succes pentru autoritatile chineze. El mi-a confirmat ce stiam deja, anume ca nu cere independenta Tibetului si eu i-am spus cat de importanta consider a fi continuarea dialogului dintre el si autoritatile chineze", a declarat Sarkozy.

In primavara, in timpul actiunilor chineze impotriva manifestantilor tibetani, Sarkozy s-a declarat "socat" si mai multe manifestatii antifranceze, mai ales impotriva unor lanturi de magazine cum ar fi Carrefour din China, au avut loc dupa ce protestele protibetanilor au perturbat traseul flacarii olimpice la Paris.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.