Inchisi la baza de la Guantanamo, Mohammed si cei patru coacuzati vor trebui sa raspunda pentru acuzatia de crime de razboi si risca pedeapsa cu moartea.

Cinci rude ale unor persoane ucise la 11 septembrie vor asista la audierile preliminare complexe ce se vor desfasura timp de o saptamana. Una dintre audieri va viza examinarea unei motiuni a apararii, care cere anularea procesului, din cauza rolului unui fost consilier juridic al Pentagonului, generalul de brigada Thomas Hartmann, acuzat de mai multe ori ca a exercitat presiuni asupra procurorilor militari.

Mohammed, care a recunoscut ca a participat la mai multe atentate si care se apara singur, va pune sub semnul intrebarii inmpartialitatea judecatorului, colonelul Stephen Henley, care il inlocuieste pe colonelul Ralph Kohlmann, care s-a retras in aprilie. Acuzatii fara avocat au dreptul, la Guantanamo, sa conteste judecatorul si sa-i adreseze direct intrebari.

Potrivit Pentagonului, Mohammed este cel care a propus conceptul atentatelor lui Obama ben Laden, inca din 1996. Dupa ce a primit aprobarea liderului al-Qaida, el ar fi supervizat operatiunea, antrenand piratii aerului in Afganistan si Pakistan.

Cei patru coacuzati sunt suspectati ca au antrenat piratii aerului sau ca i-au sustinut in diverse moduri si au participat la organizarea atentatelor.

Pana acum, rudelor victimelor de la 11 septembrie nu li s-a permis sa asiste la un proces la Guantanamo.

Pentagonul practic a tras la sorti pentru a-i alege pe cei cinci membri ai familiilor victimelor, din peste 100, care vor putea asista la proces. Un prieten sau un membru al familiei va putea insoti patru dintre cele cinci persoane. Nu se stie daca acuzatii sunt la curent cu prezenta acestor persoane la proces.

Rudele se vor afla in spatele unui geam din plexiglas, in spatele salii de audieri, izolati de acuzati, de aparare, acuzare si judecatorii militari.