Presedintele francez Nicolas Sarkozy si liderii din Europa de Est nu au reusit sa ajunga la un acord cu privire la planul UE pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, insa Sarkozy a precizat ca s-au inregistrat progrese, relateaza NewsIn.

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ca intalnirea celor noua lideri est-europeni cu Sarkozy, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, a dus la inregistrarea unor progrese, insa raman multe eforturi de facut inainte de summitul UE de la 11-12 decembrie.

"Am discutat si s-au inregistrat unele progrese, insa nu am terminat", a declarat Sarkozy, dupa discutiile din Polonia. El a precizat ca este convins ca un acord va fi gasit la summitul de la Bruxelles.

Pe langa Franta si Polonia, la negocieri participa: Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Europa si-a fixat un triplu obiectiv pana in anul 2020: sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul anului 1990, consumul de energie regenerabila sa ajunga la 20% din consumul total si sa reduca cu 20% consumul de energie.

Polonia, care a amenintat ca-si va folosi dreptul de veto, complica de mai multe luni negocierile. Totusi, premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca s-ar putea ajunge in curand la un compromis.

Principalul motiv al nemultumirii Poloniei este legat de sistemul de tranzactionare a cotelor de dioxid de carbon, unul dintre principalele gaze cu efect de sera. Ideea initiala a fost de a obliga marile intreprinderi industriale sa plateasca pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa, incepand din 2013. Totusi, mai multe tari, printre care Polonia, unde peste 90% din electricitate este produsa de termocentrale, se tem ca aceasta masura va avea un impact dur asupra economiei nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.