Presedintele american George W. Bush a declarat sambata ca viitorul statut al prezentei militare americane in Irak reprezinta sansa reconcilierii in Statele Unite pe tema acestui razboi, care, acum, este "cu siguranta pe cale de a fi castigat", relateaza NewsIn.

"In momentul in care America intra intr-o noua etapa a relatiilor sale cu Irakul, avem posibilitatea de a adopta o noua perspectiva", a declarat Bush, in discursul saptamanal transmis de posturile de radio.
"Au existat divergente legitime cu privire la decizia initiala de a-l indeparta pe Saddam Hussein de la putere, apoi pe tema modalitatii de desfasurare a acestui razboi", a spus Bush, caruia i se va incheia mandatul la 20 ianuarie, cand va fi investit in functie presedintele ales, Barack Obama.

Noul acord dintre Washington si Bagdad, care se refera la prezenta militara americana in Irak si care prevede retragerea tuturor militarilor americani pana la sfarsitul anului 2011, va intra in vigoare la 1 ianuarie.

Desi ar putea fi inca supus unui referendum pana in iulie 2009, acordul a depasit saptamana aceasta ultimul obstacol guvernamental si legislativ, prin aprobarea textului de catre Consiliul prezidential irakian, in acelasi timp cu un acord amplu de cooperare intre cele doua tari.

Prin progresele inregistratate, in opinia lui Bush, in Irak, "americanii ar trebui sa inteleaga faptul ca este in interesul strategic si moral al Statelor Unite sa sustina un Irak liber si democratic, care este pe cale sa apara in Orientul Mijlociu".

"Razboiul din Irak nu s-a incheiat inca", a avertizat Bush. "Insa, gratie acestor acorduri si curajului americanilor din Irak, el este cu siguranta pe cale de a fi castigat", a subliniat presedintele american.
Cele doua acorduri "consolideaza progresele democratice din Irak si suveranitatea sa, plasand relatiile cu Statele Unite pe baze solide", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.