Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a intrunit sambata intr-o suburbie a Moscovei pentru a alege un lider interimar, in urma decesului patriarhului Aleksei al II-lea, a anuntat un purtator de cuvant al Patriarhiei, relateaza NewsIn.

Sfantul Sinod, format din 12 membri, va dezbate aproape toata ziua aceasta chestiune, la resedintia din localitatea Peredelkino, potrivit purtatorului de cuvant. Sapte dintre clerici detin titlul de mitropoliti, ceea ce ii face eligibili pentru alegerea ca lider interimar.

Aleksei a murit vineri, la varsta de 79 de ani si va fi inmormantat marti in catedrala in care se afla moastele Sfantului Epifanie, dupa slujba care va avea loc la Catedrala Iisus Mantuitorul din Moscova, potrivit sursei citate.

La slujbele de sambata seara din intreaga tara rusii se vor ruga pentru sufletul lui Aleksei al II-lea, liderul religios apropiat de Vladimir Putin.

Trupul ninsufletit al lui Aleksei al II-lea va fi adus sambata in Catedrala Iisus Mantuitorul, reconstruita in timpul acestui patriarh, dupa ce fusese distrusa de Stalin. Sute de credinciosi au depus trandafiri albi si rosii la biroul patriarhului din Moscova, avand in vedere ca trandafirii erau florile preferate ale acestuia.
Aleksei al II-lea, care a acuzat Biserica Catolica de prozelitism, este considerat de foarte multi rusi ca fiind cel care a dat un nou avand ortodoxiei si a impulsionat credinciosii sa revina la biserica, dupa caderea URSS.

Urmatorul patriarh trebuie ales in urmatoarele sase luni, iar analistii considera ca exista patru candidati principali.

In pofida politcii sovietice impotriva credinciosilor, distrugerii a sute de biserici de catre Stalin, ortodoxia a ramas un element esential in vietile a milioane de rusi.

Aleksei al II-lea a condus cu prudenta Biserica Ortodoxa, afectata de diviziuni in special dupa 1990. Putin si presedintele rus Dmitri Medvedev au laudat rolul patriarhului in ceea ce priveste sustinerea pentru stat si pentru unificarea natiunii ruse.

Sustinatorii lui spun ca Aleksei al II-lea a folosit aceste legaturi politice in beneficiul Bisericii, restaurand sute de biserici, dar criticii cred ca el a facut din Biserica un partener minor al Kremlinului in timpul mandatului lui Putin. Aleksei al II-lea nu a reusit sa combata acuzatiile potrivit carora ar fi colaborat cu KGB-ul, cu toate ca Biserica a respins de mai multe ori aceste acuzatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.