"Retragerea fortelor si munitiilor ruse trebuie sa aiba loc in totalitate si in mod transparent", a spus ministrul in fata colegilor din OSCE, organizatie care incearca sa rezolve acest conflict inghetat de la inceputul anilor '90, potrivit NewsIn.

"Esecul eforturilor de rezolvare a problemei transnistrene vine din lipsa de determinare politica a unora dintre actori", a adaugat el, acuzatie transparenta la adresa Rusiei, care sustine separatismul in aceasta regiune.

Stratan a mai cerut ca trupele ruse, care controleaza "frontiera" moldo-transnistreana, sa fie inlocuite de o "misiune civila", considerand ca un razboi, ca cel de la inceputul anilor '90, este improbabil.

Seful delegatiei americane la Helsinki pentru consiliul ministerial al OSCE, William Burns, a spus joi ca prezenta militara rusa in Republica Moldova este "o grija majora" pentru Europa.

In aprilie, liderul de la Chisinau s-a intanit cu cel transnistrean, Igor Smirnov, pentru prima data in ultimii sapte ani, intrezarindu-se speranta unei rezolvari a conflictului, dar de atunci negocierile sunt blocate.

Chestiunea conflictelor inghetate, aparute dupa caderea URSS, provoaca ingrijorare mai alea in urma razboiului ruso-georgian din august, care a dus la recunoasterea de catre Rusia a Osetiei de Sud si Abhaziei.