"Cred ca au fost mai multi. Potrivit surselor mele au fost cel putin 23 de teroristi", a declarat Farhana Ali, fosta analista CIA si experta pe retelele militante.

Farhana Ali, care a vizitat India si Pakistanul in luna noiembrie, a declarat ca informatia provine din Pakistan, insa a refuzat sa ofere detalii cu privire la sursa. "Daca este adevarat, atunci trebuie sa ne intrebam de ce nu au fost mai multe atentate", a spus Ali, afirmand ca "autoritatile indiene se pregatesc probabil pentru mai multe atacuri".

Ali a vorbit la un brifing sponsorizat de Fundatia pentru contraterorism, care se ocupa de cercetarea si publicarea de lucrari pe tema terorismului.

O falsa alerta de securitate privitoare la un atac a produs panica in noaptea de joi spre vineri pe aeroportul international din New Delhi, la mai putin de zece zile de la atacurile din Bombay, potrivit AFP. "Totul a revenit la normal", a declarat Udayan Bannerjee, seful CISF, unitatea paramilitara insarcinata cu securitatea aeroportului, care a precizat ca personalul CISF a auzit "zgomote care pareau a fi focuri de arma". Ei au declansat alerta, ceea ce a dus la inchiderea aeroportului timp de circa 40 de minute.
Un post de televiziune indian, NDTV, anuntase initial ca trei focuri de arma au fost trase asupra aeroportului, dintr-o masina. Mobilizate, fortele de ordine au perchezitionat aeroportul, dar nu au descoperit nimic suspect, a declarat K.R. Singh, unul dintre responsabilii CISF.

Autoritatile indiene au spus ca zece teroristi au participat la atentatele din Bombay de saptamana trecuta, insa potrivit unor estimari ar fi fost 25, precizeaza Reuters. Autoritatile au prins un terorist, care este interogat, si au ucis noua.

Oficiali indieni si americani au spus ca gruparea Lashkar-e-Taiba (LeT), din Pakistan, este vinovata pentru aceste atentate. "Este oare posibil ca unii teroristi din LeT sa fie inca acolo? Da, insa trebuie sa asteptam si sa vedem, pentru ca nu avem suficiente informatii", a spus un responsabil american pe chestiuni de contraterorism.

David Kilcullen, fost consilier pe probleme de contraterorism al generalului american David Petraeus si al secretarului de stat, Condoleezza Rice, crede, la randul sau, ca au fost mai multi teroristi. Si-au luat identitati false si s-au imbracat cu haine occidentale, ceea ce indica faptul ca nu au considerat atacurile drept o operatiune sinucigasa, a precizat Kilcullen. "Faptul ca au pierdut noua din zece nu inseamna neaparat ca intentia a fost ca acestia sa moara", a subliniat el. "Autoritatile indiene au spus ca au fost zece teroristi, in baza faptului ca au prins unul si noua au murit - trebuie sa presupui ca sunt mai multi", a subliniat el.

Kilcullen a notat, totusi, ca nu a existat un atac imediat dupa atentate care sa vizeze tinte ca, de exemplu, un spital ce trata victimele - caracteristica a unora dintre loviturile insurgentilor irakieni.

Teroristii au beneficiat de antrenament profesionist, a spus el. Au ajuns in oras pe mare, au lansat mai multe atacuri ca diversiune si au ocupat hoteluri si un centru evreiesc, unde au luat ostatici si au luptat timp de trei zile cu fortele de securitate. "O echipa SEAL, de exemplu, ar fi avut probleme in efectuarea unei astfel de operatiuni", a precizat Kilcullen, referindu-se la una dintre cele mai bine antrenate forte ale SUA.