Noi documente ale administratiei Nixon au fost declasificate, demonstrand atat cinismul, cat si eficienta fostului presedinte in gestionarea conflictului din Vietnam.
Aproape 90.000 de pagini si 200 de ore de inregistrari audio, din 1968 si pana la debutul scandalului Watergate, au fost facute publice in aceasta saptamana de “Biblioteca Nixon”, o institutie care a trecut, in urma cu un an, din administrarea simpatizantilor fostului presedinte in subordinea statului. Inregistrarile arunca o noua lumina asupra dilemelor lui Nixon (foto) privind escaladarea razboiului din Vietnam. “E pacat ca nu-i decimam pe vietnamezi... cu toate criticile privind victimele civile, credeti-ma: daca am incerca, locul ala nenorocit ar fi ras de pe fata pamantului”, i-a spus Nixon unui consilier vorbind despre decizia de a bombarda Vietnamul in prima zi de Craciun, in 1972.

“Presa este dusmanul. Sistemul este dusmanul. Profesorii sunt dusmanii. Nu uitati niciodata. Scrieti pe tabla si nu uitati”, le spune Nixon consilierilor sai, cu putin timp inainte de declansarea campaniei de bombardamente asupra Hanoiului, pentru a-i pune in garda fata de promotorii miscarilor pacifiste.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.