Guvernul bulgar a anuntat joi ca vrea sa construiasca cinci inchisori si sa le modernizeze pe cele existente, avand in vedere ca UE si Consiliul Europei critica frecvent conditiile de detentie din Bulgaria, relateaza NewsIn.

Noile inchisori, cu o capacitate de 6.000 de persoane, trebuie ridicate pana in 2015. Este primul "santier" de acest gen in Bulgaria din anii '30.

Bulgaria se confrunta cu o suprapopulare a inchisorilor, ceea ce a facut guvernul sa anunte in urma cu doua saptamani eliberarea anticipata a 3.300 de detinuti, din 11.000.

Inchisorile bulgare au de trei ori mai multi detunuti decat permit normele europene. "Conditiile din inchisorile noastre nu corespund criteriilor ONU stabilite in 1958", a recunoscut Petar Vasilev, responsabil in Ministerul Justitiei.

Bulgaria a fost condamnata in februarie de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru ca a tinut un barbat timp de mai mult de cinci luni intr-o celula subterana plina de sobolani, fara lumina naturala si fara sa poata practica nicio activitate fizica. Membra UE din 2007, Bulgaria prevede intr-un proiect de lege sa ofere conditii de viata "aproape normale" in inchisori.

Guvernul vrea sa asigure, la trei luni de la adoptarea legii, un spatiu de patru metri patrati pe detinut, fata de doi metri patrati acum. Norma europeana minima este de sase metri patrati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.