"Totul pare sa sugereze ca este vorba de ETA", potrivit aceleiasi surse, care a precizat ca politia ancheteaza incidentul.

Serviciile spaniole de salvare au confirmat ca victima este Ignacio Uria Mendizabal, proprietarul companiei Altuna y Uria, una dintre societatile care lucreaza la constructia unei cai ferate de mare viteza in Tara Bascilor, numita "Y"-ul basc, din cauza formei sale.

Santierul a devenit una dintre tintele organizatiei armate basce, dupa suspendarea ultimului sau armistitiu, in iunie 2007.

Daca pista ETA se va confirma, va fi primul atentat lansat de grupare dupa arestarea presupusului lider al aripii sale militare, Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubina, cunoscut si ca "Txeroki", in 17 noiembrie la Cauteret, in sud-vestul Frantei.

Antreprenorul basc a decedat din cauza ranilor sufierite, inainte de ora locala 14.00 (15.00 ora Romaniei). El fusese impuscat in jurul orei locale 13.05 (14.05 ora Romaniei), in parcarea unui restaurant din Azpeitia, unde mergea zilnic, potrivit presei spaniole. Barbatul a fost lovit de doua gloante, in zona caputului si a pieptului, trase de doua persoane care apoi ar fi fugit.

ETA a comis anul acesta trei atentate vizand companii care lureaza la calea ferata de mare viteza. In 27 iulie, a detonat o bomba pe un santier al societatilor Acciona si Fonorte. Cu trei saptamani inainte, in 1 iulie, gruparea comisese un alt atentat la sediul companiei Amenabar din Zarautz (Tara Bascilor).

In martie 2008, cu doua zile inainte de alegerile legislative din Spania, un fost consilier municipal socialist din Monderagon, din Tara Bascilor, a fost impuscat in fata locuintei sale. Asasinatul a fost atribuit ETA.

Organizatia armata, responsabila de moartea a 824 de persoane in 40 de ani, a comis doua atentate cu bomba in Tara Bascilor in timpul campaniei electorale, dar fara victime.