Lech Walesa, liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, a fondat, pentru celebrarea a 25 de ani de cand a primit Premiul Nobel, o distinctie ce va fi acordata, pentru prima data, regelui Abdallah al Arabiei Saudite, au anuntat miercuri colaboratorii lui Walesa, relateaza NewsIn.

Premiul de 100.000 de euro, insotit de o diploma si o medalie, are ca scop "recompensarea celor care militeaza pentru intelegere si cooperare intre popoare, in numele libertatii si valorilor care au fost candva si cele ale miscarii Solidaritatea".

Intr-o scrisoare adresata regelui Abdallah, fostul presedinte polonez ii cere acestuia "sa accepte Premiul Lech Walesa pentru meritele sale personale legate de dialogul interreligios, toleranta, pace si cooperare internationala, ca si pentru ampla activitate umanitara desfasurata".

Comitetul pentru Premiul Lech Walesa este format din fostul presedinte ceh Vaclav Havel, fostul ministru polonez de externe Wladyslaw Bartoszewski si ministrul francez de externe, Bernard Kouchner.

Premiul va fi inmanat sambata dimineata la Gdansk unuia dintre fiii suveranului saudit, care il va reprezenta pe rege la celebrarea a 25 de ani de la primirea Premiului Nobel pentru pace de catre Walesa in 1983.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.