NATO are mai multa nevoie de o cooperare cu Rusia decat de o aderare a fostelor republici sovietice Georgia si Ucraina, a afirmat, intr-un interviu publicat miercuri, in presa rusa, ambasadorul Moscovei la Alianta Nord-Atlantica, Dmitri Rogozin, citat de AFP, potrivit NewsIn.
"Ei cred ca Ucraina si Georgia mai pot astepta, dar trebuie sa rezolvam acum problemele cu Rusia. Avem de-a face cu oameni rezonabili si pragmatici", a declarat Rogozin, pentru cotidianul rus Kommersant.

"Nu pot, evident, sa arate ca au cedat sub presiunea Moscovei, vor face declaratii bune, vor face promisiuni Ucrainei si Georgiei (...) Nu vor exista insa decizii radicale" in privinta celor doua tari, a adaugat ambasadorul. El a precizat ca o cooperare in cadrul Consiliului Rusia-NATO, blocata in urma conflictului ruso-georgian, ar putea fi reluata "pana la sfarsitul anului".

Potrivit lui Rogozin, aceasta institutie ar putea actiona "intr-un mod mai eficient" pentru a "rezolva problemele comune", cum ar fi lupta impotriva piratilor somalezi sau tranzitul de alimente si echipamente in Afganistan.

NATO a hotarat marti, intr-o reuniune la Bruxelles a ministrilor de externe, sa deblocheze "conditional" si "progresiv" relatiile sale cu Rusia si sa se apropie de Georgia si Ucraina, in pofida opozitiei Moscovei.

Seful comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, Konstantin Kosaciov, a salutat faptul ca Alianta a refuzat sa acorde MAP - Planul de actiune pentru aderare - Georgiei si Ucrainei. "Daca Georgia si Ucraina ar deveni membre NATO, acest lucru nu ar contribui la rezolvarea problemelor, ci le-ar agrava", a spus el, citat de Interfax.

"Statele Unite sunt singurele care sustin intentiile Ucrainei si Georgiei, in timp ce majoritatea zdrobitoare a membrilor NATO, printre care fondatorii Aliantei, Franta, Germania, Italia si altele, au refuzat sa acorde MAP acestor tari", a conchis oficialul.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.