NATO si Israelul au semnat marti un acord de consolidare a cooperarii in domeniul militar si in combaterea terorismului, a declarat un oficial al Aliantei Nord-Atlantice, potrivit NewsIn

"Pentru a-l consolida, am actualizat programul de cooperare individuala semnat de NATO si Israel in octombrie 2006", a declarat oficialul, precizand ca "organizarea de actiuni militare comune si combaterea terorismului se numara printre domeniile consolidate prin acord".

Ministrul israelian de externe Tzipi Livni, care s-a intalnit marti la Bruxelles cu omologii sai din NATO si din tarile arabe care participa la Dialogului Mediteranean, a salutat "consolidarea relatiilor politice si de securitate" dintre Israel si Alianta intr-un comunicat dat publicitatii la Ierusalim.

Potrivit lui Livni, acest acord se refera la o "serie de chestiuni de securitate, printre care combaterea terorismului, schimbul de informatii si cresterea numarului manevrelor comune" dintre Israel si statele membre NATO.

Oficialul NATO a precizat ca actualizarea cooperarii NATO-Israel a fost precedata luna trecuta de un acord care "garanteaza caracterul confidential al informatiilor" care vor fi schimbate de cele doua tari. Un acord asemanator a fost semnat si intre NATO si Egipt, in octombrie 2007. In plus, si Iordania poarta negocieri cu Alianta Nord-Atlantica pentru a semna un program de cooperare individuala.

Desi in cazul Egiptului cooperarea se refera si la domeniul militar si la combaterea terorismului, "fiecare dintre programe este adaptat la necesitatile specifice ale statelor semnatare", a subliniat oficialul NATO.
Alianta organizeaza de mai multi ani exercitii navale in Marea Mediterana, in cadrul operatiunii de prevenire a terorismului "Active Endeavour".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.