Viitorul secretar de stat american Hillary Clinton va fi, in opinia Moscovei, o interlocutoare incomoda din cauza pozitiilor sale antiruse si a trecutului sau politic, considera analisti rusi citati de NewsIn.

Konstantin Kosaciov, seful Comisiei de relatii externe a Dumei (camera inferioara a Parlamentului rus) s-a aratat putin optimist fata de numirea lui Hillary Clinto.

Atat ea, cat si Robert Gates, care a fost mentinut in functia de secretar al apararii, sunt "sustinatori ferventi ai ideii de dominatie a Statelor Unite in lume si a unei aparari dure a intereselor americane prin orice mijloce", a declarat Kosaciov. El a anticipat ca dialogul nu va fi "mai putin complicat decat cu administratia lui George W. Bush".

Cotidianul pro-Kremlin Izvestia a calificat-o pe Hillary Clinton drept reprezentanta politicii dure din viitoarea administratie a lui Barack Obama, subliniind ca ea apartine taberei de dreapta din Partidul Democrat.

Pe de alta parte, politologul rus Fedor Lukianov se intreaba "cate politici externe" va avea noua administratie, divizata intre Obama, Clinton si vicepresedintele Joe Biden.

"Hillary Clinton are o mare importanta politica si este greu de imaginat ca va fi doar un jucator din echipa. Ea are propriile viziuni, fara sa vorbim si de cele ale sotului sau", subliniaza Lukianov, redactor-sef la revista Rusia in politica mondiala.

"Exista mari sanse ca Hillary Clinton sa defineasca politica americana fata de Rusia, deoarece presedintele ales are alte pasiuni politice, cum ar fi Afganistanul sau Pakistanul", continua Lukianov.
In plus, Moscova nu se asteapta la nimic bun din partea lui Clinton nici in ceea ce priveste problema aderarii la NATO a celor doua foste republici sovietice Ucraina si Georgia, unul dintre dosarele care irita Rusia. "Familia Clinton este in favoarea extinderii NATO", considera Lukianov.

"Noua administratie americana nu va forta aderarea Kievului si a Tbilisi la NATO, dar nu va renunta la aceasta idee", considera Evgheni Volk, analist la fundatia americana Heritage din Moscova. Si el este de parere ca Rusia nu trebuie sa se astepte la o imbunatatire a relatiilor cu Statele Unite, amintind de "declaratiile antiruse" facute de Hillary Clinton in timpul campaniei pentru alegerile primare din Statele Unite.

Candidata a mai declarat dupa alegerea presedintelui rus Dmitri Medvedev, la 2 martie, ca aceasta reprezinta "o data importanta in involutia democratiei ruse".

Volk mai aminteste ca fosta Prima Doamna a Americii a facut parte din Comisia fortelor armate din Senat si ca "va privilegia metodele dure" in rezolvarea problemelor.

La randul sau, Andrei Kortunov, presedintele fundatiei Noua Eurasie, prevede "o renastere a politicii traditionale a democratilor, cu accent pe multilateralism", ceea ce va genera atat oportunitati, cat si probleme pentru Rusia. Printre oportunitati, Kartunov mentioneaza "pozitia flexibila privind scutul american antiracheta din Europa si extinderea NATO". Pe de alta parte, "politica noii administratii va fi mai agresiva, in special in regiunile in care influenta Statelor Unite a scazut in ultimii ani, cum ar fi Orientul Mijlociu, America Latina si Europa, ceea ce va crea probleme Rusiei", conchide Kartunov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.