Amenintarea cu atentate teroriste comise intr-un mare oras, cu arme nucleare sau biologice este in crestere, in special in Statele Unite, arata raportul unei comisii din Congresul american, potrivit NewsIn.

"Marja de securitate a Americii se diminueaza", arata un raport nepublicat inca al Comisiei bipartizane a Congresului pentru prevenirea armelor de distrugere in masa si terorismului, citat de Washington Post de marti.

"Fara masuri foarte rapide si foarte ferme, este mai probabil ca o arma de distrugere in masa sa fie folosita intr-un atentat terorist, undeva in lume, pana la sfarsitul anului 2013", apreciaza Comisia, care a interogat peste 200 de experti incepand din mai, pentru a-si prezenta concluziile Congresului si presedintelui ales Barack Obama. Raportul ii cere de altfel lui Obama sa ia rapid masuri adecvate pentru a reduce acest tip de amenintare terorista.

Pakistanul este in mod deosebit aratat cu degetul de acesti experti, din cauza gruparilor teroriste de pe teritoriul sau, a arsenalului nuclear si a instabilitii politice. "Pakistanul este aliatul nostru, dar exista un pericol real sa devina leaganul involuntar al unui atentat terorist in Statele Unite, poate cu arme de distrugere in masa", adauga raportul, la cateva zile dupa evenimentele sangeroase de la Bombay. India a acuzat "elemente" venite din Pakistan ca se afla in spatele acestor atentate si a cerut oficial Islamabadului sa ii predea 20 de suspecti.

Potrivit Comisiei, teroristii au mai usor acces la arme biologice decat nucleare, desi vanzarea acestora pe piata neagra este din ce mai raspandita.

Aceasta Comisie, condusa de un fost senator democrat de Florida, Bob Graham, si fostul membru republican al Camerei Reprezentantilor James Talent, a fost creata de Congres in 2007, la indemnul comisiei care a anchetat atentatele de la 11 septembrie.

Raportul recomanda luarea de masuri la nivel international pentru a securiza stocarea materialelor nucleare precum uraniul si poloniul si combaterea traficului de tehnologie nucleara.

Barack Obama trebuie sa adopte o atitudine energica fata de Iran si Coreea de Nord, iar Statele Unite trebuie sa faca totul pentru a le impiedica sa isi sporeasca stocurile de uraniu imbogatit si plutoniu, recomanda expertii. Ambitiile nucleare ale acestor doua tari cresc riscul unei periculoase curse a inarmarilor, adauga ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.