Rusia trebuie sa isi reformeze sistemul judiciar pentru a scadea numarul de persoane care se orienteaza catre Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, a declarat presedintele Dmitri Medvedev, potrivit NewsIn.

Cele mai multe plangeri depuse la instanta de la Strasbourg provin din Rusia, ceea ce pune unii oficiali rusi intr-o situatie delicata si reflecta un nivel scazut de incredere a opiniei publice in sistemul judiciar national.

Multi avocati si grupuri pentru apararea drepturilor omului spun ca judecatorii rusi nu sunt cu adevarat independenti de Guvern si ca adesea ignora dovezile prezentate si dau o sentinta in favoarea acuzarii.
"In general sunt de acord ca instanta de la Strasbourg nu poate si nu trebuie sa inlocuiasca justitia rusa", a declarat Medvedev la un congres al judecatorilor rusi. "Trebuie sa ne gandim cum sa transformam sistemul judiciar rus pentru a incuraja cetatenii sa opteze in favoarea sa", a spus Medvedev, fost avocat.

Curtea Europeana pentru Drepturile Omului da sentinte in cazul in care cel care a depus plangere poate sa demonstreze ca nu a beneficiat de un proces corect la tribunalele din tara sa. Instanta a dat destul de multe verdicte nefavorabile pentru statul rus, majoritatea in dosare privind incalcari ale drepturilor omului comise de fortele de securitate ruse in Cecenia.

Aceste verdicte l-au nemultumit pe predecesorul lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, care s-a retras in luna mai de la presedintie si a devenit premier. El a acuzat in luna ianuarie tribunalul de la Strasbourg ca ia decizii politice.

Medvedev si-a luat angajamentul sa modernizeze economia rusa si sa faca sistemul politic al tarii mai flexibil, pentru a face fata provocarilor din secolul XXI. El a subliniat ca un sistem judiciar independent si respectat reprezinta un element crucial pentru acest demers.

Medvedev nu a oferit solutii exacte, dar a precizat ca vrea sa se consulte cu judecatorii privind masurile care trebuie luate pentru ca tribunalele sa devina mai independente, inclusiv privind pasii necesari pentru a apara judecatorii in fata presiunii externe si pentru a-i pregati mai bine.

El a subliniat ca tribunalele trebuie sa fie mai transparente si ca cetatenii ar trebui sa primeasca ajutor practic privind drepturile pe care le au in instanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.