Un tribunal irakian l-a condamnat la moarte marti pe varul lui Saddam Hussein, "Ali Chimicul", pentru reprimarea revoltei siite ce s-a inregistrat dupa razboiul din Golf din 1991, a anuntat judecatorul Mohammad al-Uraibi, potrivit NewsIn.

Acesta este a doua condamnare la moarte pentru Ali Hassan al-Majeed, dupa ce a primit o alta condamnare in 2007, pentru rolul avut in uciderea a zeci de mii de kurzi.

Inaltul Tribunal Penal irakian, care are sediul in "Zona verde", sectorul ultrasecurizat al capitalei irakiene, a pronuntat aceeasi sentinta si pentru Abdel Ghani Ghafour, liderul partidului Baas din sudul Irakului in momentul insurectiei siite din 1991, potrivit AFP.

Ali Hassan al-Majid, fost director adjunct al operatiunilor militare, a fost condamnat la moarte in iunie 2007 de justitia irakiana pentru responsabilitatea sa in reprimarea rebeliunii kurde, in cadrul campaniei Anfal din 1987-1988, care s-a soldat cu aproape 180.000 de morti.

Var cu Saddam Hussein, Ali Hassan al-Majid, a carui porecla vine de la predilectia sa pentru arme chimice, era unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fostului dictator, executat el insusi in decembrie 2006.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.