Doua cotidiene franceze, unul de dreapta, Le Figaro, si unul de stanga, Liberation, constata cu uimire ca fostul premier Adrian Nastase a candidat la alegerile de duminica, ceea ce le face sa se intrebe daca lupta anticoruptie din Romania, uitata in campanie, nu a ajuns cumva intr-un punct mort.
Intr-un articol postat duminica in editia online a cotidianului Le Figaro, imediat sub titlul "Lupta anticoruptie ramane intr-un punct mort in Romania" troneaza fotografia fostului premier PSD Adrian Nastase, insotita de urmatoarea explicatie: "Pus sub acuzare in urma cu trei ani pentru deturnare de fonduri si inca nejudecat, fostul premier Adrian Nastase (aici in timpul procesului sau din 2006) este candidat la alegerile legislative de duminica", potrivit NewsIn.

Articolul are un subtitlu-explicatie - "Gratie unor manevre juridice de diluare, responsabilii politici pusi sub ancheta au scapat de un proces" - pentru a incepe apoi cu o intrebare - "Oare lupta impotriva coruptiei in Romania nu este decat un razboi pierdut din avans?" - la care raspunde, negativ, bineinteles, dupa cum precizeaza cotidianul, chiar Mircea Geoana, "tanarul si foarte energicul lider al Partidului Social-Democrat, care totusi nu are nimic de replicat la faptul ca oameni politici din formatiunea sa, suspectati la greu de fraude diverse, precum e fostul premier Adrian Nastase, sunt candidati la alegerile legislative". In plus, adauga Geoana, "acuzatiile impotriva lui Nastase erau derizorii. Un trafic de vitralii sau ceva de genul asta...".

Si totusi, iata, la trei ani dupa ce a fost pus sub ancheta, intre altele pentru ca a achizitionat bunuri a caror origine nu a reusit sa o justifice, dar a caror valoare se ridica la milioane de euro, Adrian Nastase nu a fost inca judecat. Or, dupa cum spune un expert, "chiar si unui tribunal corupt i-ar fi fost greu sa-l declare nevinovat", scrie Le Figaro.

La aproape doi ani de la aderarea sa la Uniunea Europeana, Romania nu reuseste sa-si curete "grajdurile lui Augias". Sub presiunea UE, s-a inzestrat cu un arsenal legislativ la norme europene, cu o Directie Nationala Anticoruptie (DNA) cu mijloace considerabile (DNA dispune de propria politie) si chiar cu o Agentie Nationala de Integritate (ANI), unica in Europa. Totusi, se constata ca marea operatiune "maini curate" lansata in 2005 de presedintele Traian Basescu nu a dus pana acum la nicio procedura de judecata si deci la nicio sanctiune. Gratie unor manevre juridice de diluare, "marii pesti" au reusit sa treaca prin gaurile plasei. In razboi deschis cu un guvern si un parlament care au incercat in zadar sa-l destituie in aprilie 2007, seful statului roman se declara astazi neputincios in fata revenirii in forta a unei culturi a impunitatii solid ancorate in moravurile politice romane, apreciaza cotidianul francez.

Cazul Adrian Nastase nu este decat copacul ce ascunde padurea, dar este edificator...

Fara a se lasa pacalit, Bruxelles-ul, care se astepta ca retelele de influenta foarte puternice sa opuna rezistenta, a mentinut monitorizarea asupra reformei justitiei si luptei anticoruptie. Insa in orice caz, "masurile corective" pe care Comisia le-a lasat sa planeze ca o amenintare de la intrarea Romaniei in UE nu au descurajat deloc elitele romane sa-si reia legaturile cu vechii demoni. Nu s-au multumit numai sa se protejeze, ci au trecut la contraatac. Guvernul liberal si opozitia de stanga se straduiesc astfel de doi ani sa scape de seful DNA, Daniel Morar, care nu a supravietuit acestei ofensive decat gratie sprijinului Bruxelles-ului si al societatii civile.

Sociologul Cristian Parvulescu, citat de Le Figaro, recunoaste ca in Romania "coruptia este o problema structurala, o strategie de supravietuire proprie culturii politice balcanice". Pe masura apropierii alegerilor, organizatia neguvernamentala pe care o conduce a refuzat sa se resemneze, precizeaza cotidianul francez. A publicat pe site-ul internet mai multe liste de candidati suspectati de coruptie. Numarul lor se ridica la peste 100.

Introducerea, duminica, a votului uninominal, prezentat de unii ca o garantie a transparentei si de ceilalti ca o "absurditate care va intari instabilitatea politica", nu va schimba datele. Sondajele arata ca alegatorii isi vor exprima neincrederea ocolind urnele, incheie Le Figaro.

La randul sau, cotidianul de stanga Liberation titreaza in editia electronica din 30 noiembrie: "Coruptia uitata a scrutinului roman", publicand un articol in care din nou personajul principal este fostul premier Adrian Nastase, candidat la alegerile legislative de duminica.

In urma cu doi ani, lucrurile mergeau cu adevarat rau pentru Adrian Nastase, relateaza Liberation. Fostul premier social-democrat, care a pierdut la limita in 2004 cursa pentru presedintie in fata rivalului sau de centru-dreapta, Traian Basescu, era pentru opinia publica insusi simbolul inaltei coruptii. Departamentul anticoruptie lansase mai multe anchete impotriva sa, acuzandu-l de santaj, trafic de influenta, mita si spalare de bani. Se faceau pariuri care dintre afacerile sale va ajunge la primul verdict judiciar - cea in care cumparase un teren in centrul orasului la un pret derizoriu, cea in care nu putea justifica strania mostenire de un milion de euro de la o matusa decedata in saracie sau cea in care era banuit ca a finantat ilegal formatiunea sa politica, PSD....In vartejul acestor acuzatii, Nastase a pierdut presedintia PSD si pe cea a Camerei Deputatilor. Viitorul sau politic parea compromis. Totusi, in acest sfarsit de an, de pe afisele din Mizil surade un Adrian Nastase radios, continua Liberation.

Candidand pentru un nou mandat de deputat in alegerile de duminica, Nastase se intalneste cu locuitorii satelor, le vorbeste despre dezvoltarea infrastructurilor si investitori straini. "Afacerile" sunt de domeniul trecutului! Anchetele care il vizeaza? Dupa ani de proceduri, unele au fost clasate, in lipsa de dovezi, altele au fost blocate de Parlamerntul care a refuzat sa-i ridice imunitatea. Parlamentul a adoptat "o solutie politica la un dosar politic", a declarat cu satisfactie fostul premier, care a afirmat tot timpul ca procesele sale sunt instrumentate de adversarii sai si in special de actualul presedinte, Traian Basescu. In pofida ingrijiorarilor exprimate de oficiali europeni si de cativa diplomati aflati la post la Bucuresti, care au denuntat blocarea justitiei de catre Parlament, deputatii romani nu au revenit asupra deciziei lor, scrie Liberation.

La Mizil coruptia este, prin urmare, absenta din dezbatere. Subiectul lipseste, de asemenea, la nivel national din campania electorala, desi era foarte prezent in timpul scrutinului din 2004.Coalitia de centru-dreapta a ajuns la putere tocmai promitand o lupta inversunata impotriva acestui flagel, calificat drept "pericol pentru securitatea nationala". Patru ani mai tarziu, aceeasi coalitie s-a faramitat, iar principalele sale doua componente, Partidul Democrat Liberal si Partidul National Liberal, au devenit inamici inversunati, iar rezultatele in lupta impotriva coruptiei au intarziat sa se materializeze. Romania, reaminteste si Liberation, face obiectul unei supravegheri sporite din paerea Bruxelles-ului, iar Comisia Europeana remarca in aceasta vara ca "deciziile privitoare la afacerile de coruptie la nivel inalt sunt extrem de politizate". In cateva luni va urma un alt raport, iar Romania risca sanctiuni, daca nu sunt inregistrate progrese, avertizeaza Liberation.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.