Presedintele ales Barack Obama va prezenta luni echipa pentru securitate nationala, ce va reflecta alegerea experientei si depasirea rivalitatilor politice, prin nominalizarea asteptata a lui Hillary Clinton la Departamentul de Stat si mentinerea lui Robert Gates la Aparare.
"Pot confirma ca Hillary se va afla la Chicago luni pentru a fi numita secretar de stat", a spus o sursa apropiata de senatoare, potrivit AFP.

Fostul presedinte Bill Clinton a acceptat sa dezvaluie numele donatorilor organizatiei sale caritabile si a promis transparenta pe tema viitoarelor angajamente si bani primiti, penmtru ca sotia sa sa poata deveni seful diplomatiei, in conditiile in care activitatile sale pe scena internationala ridica intrebari cu privire la un conflict de interese.

Obama i-ar fi cerut fostului director CIA Robert Gates, pragmatic si foarte apreciat de ambele tabere politice americane, sa ramana la Pentagon pentru a asigura o continuitate, intr-un moment in care SUA se confrunta cu doua razboaie, in Irak si Afganistan. Ar fi prima data cand un secretar al apararii este pastrat intr-o administratie formata de un alt partid decat al sau.

Viitorul presedinte va anunta si nominalizarea guvernatoarei de Arizona, Janet Napolitano, la conducerea Departamentului pentru Securitate Interna.

Printre alti membri ai echipei ar urma sa figureze generalul James Jones, fost comandant NATO, pentru postul de consilier pentru securitate nationala, precum si Susan Rice, consiliera a lui Obama pe politica externa, care va fi numita ambasadoare la ONU, in timp ce amiralul Dennis Blair ar prelua conducerea Informatiilor americane.

Fara sa confirme informatiile din presa, echipa lui Obama a spus ca presedintele ales va avea o conferinta de presa la Chicago luni, de la 15.40 GMT (17.40, ora Romaniei), pentru a prezenta echipa pe securitate nationala.

Probleme de o amploare iesita din comun asteapta membrii echipei de la sosirea la putere a lui Obama, la 20 ianuarie: retragerea trupelor din Irak, revizuirea strategiei pentru Afganistan, amenintarea nucleara iraniana, tensiunile dintre Pakistan si India.

Sfera politica americana nu a asteptat oficializarea echipei pentru securitate nationala pentru a reactiona la aceste nominalizari, in general salutand alegerile, ce reflecta dorinta lui Obama de a depasi rivalitatile politice si de a privilegia experienta.

"Cred ca este o alegere excelenta", a spus senatorul republican Richard Lugar, asigurand ca va sustine in Congres confirmarea nominalizarii lui Hillary. "Este un grup extraordinar. Sunt experimentati, pragmatici", a spus senatorul democrat Jack Reed.

"Este evident ca Obama va fi cel care va decide politicile, dar va asculta si alte opinii", asa cum a promis in campanie, a declarat senatoarea democrata Claire McCaskill.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.