Senatoarea Hillary Clinton va fi probabil nominalizata luni pentru functia de secretar de stat de catre Barack Obama, care a invins-o in cursa pentru investitura democrata, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
IRAK

"Incheierea razboiului din Irak este primul pas catre refacerea leadership-ului global al Statelor Unite", a scris Hillary Clinton in urma cu un an intr-o publicatie. Trupele americane trebuie aduse acasa in siguranta si stabilitata trebuie refacuta in regiune, a subliniat ea. Insa, in campanie Clinton a fost mai ezitanta decat Obama in a promite un calendar de retragere. Ea a refuzat, de asemenea, sa prezinte scuze pentru votul pe care l-a dat in 2002 in Senat pentru autorizarea razboiului din Irak.

AFGANISTAN, PAKISTAN SI AL-QAIDA

In cursa pentru investitura democrata, Hillary Clinton, membra a comisiei senatoariale pentru serviciile armate, a spus ca SUA ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea situatiei din Afganistan si a cerut trimitera de trupe suplimentare americane. De asemenea, a sugerat trimiterea unui emisar american caee sa ajute liderii afgani si pakistanezi in eforturile lor de combatere a prezentei talibanilor si al-Qaida.

IRAN

O mare problema pentru viitorul secretar de stat va fi abordarea fata de Iran. Administratia Bush, care acuza Iranul ca incearca sa dezvolte arma nucleara si ca ajuta gruparile extremiste din Irrk, a respins ideea unor conatcte cu Teheranul. In alegerile primare, Clinton a atacat disponibilitatea afisata de Obama de a se intalni cu liderii Iranului, Siriei si Coreei de Nord, dar a vorbit despre implicarea Iranului, Siriei si altor state din regiune in discutii despre viitorul Irakului. Unul dintre consilierii sai pe politica externa, Richard Holbrooke, fost secretar de stat adjunct, a sugerat recent ca ar trebui demarate conatcte SUA-Iran prin canale private si confidentiale, pentru a se stabili daca exista baza necesara pentru discutii.

ORIENTUL MIJLOCIU

Clinton a subliniat necesitatea de a se ajunge la pace intre israelieni si palestinieni, dar este considerata o favorita a lobby-ului proisraelian in SUA. Ea spune ca fundamentele sunt un stat palestinian in Gaza si Cisiordania, in schimbul unei declaratii ca acest conflict s-a incheiat, a recunoasterii dreptului la existenta a Israelului, garantii pentru securitatea Israelului, a recunoasterii diplomatice a statului israelian si normalizarii relatiilor sale cu statele arabe.

"Diplomatia americana are un rol esential in rezolvarea acestui conflict", a spus ea, in 2007.

RUSIA SI CONTROLUL ARMAMENTULUI

"Cred ca ar avea o atitudine dura fata de Rusia", a spus Kim Holmes, vicepresedintele pe studii de politica externa si aparare la Heritage Foundation. "Ea are reputatia de dura in general, este cunoscuta si respectata pentru acest lucru", a subliniat el. Hillary a criticat totusi concentrarea "obsesiva" a administratiei Bush pe "tehnologia antiracheta scumpa si a carei utilitate nu este dovedita" - unul dintre punctele majore de conflict in relatiile SUA-Rusia. Ea este de acord cu reducerea suplimentara a arsenalurilor nucleare ale SUA si Rusia.

CHINA SI COREEA DE NORD

Hillary Clinton a spus ca relatiile SUA-China vor constitui cele mai importamte relatii bilaterale din lume in acest secol. De asemenea, a notat ca sustinerea acordata de China a fost importanta in a se ajunge la o intelegere multilaterala pentru ca Phenianul sa renunte la instalatiile nucleare.

COMERT

Ca si Obama, Hillary a spus ca Statele Unite ar trebui fie sa renegocieze, fie sa se retraga din North American FreeTrade Agreement, incheiat cu Canada si Mexic in timpul administratiei Bill Clinton. De asemenea, a cerut o pauza in ceea ce priveste incheierea de noi acorduri comerciale si o revizuire completa a politicii de comert.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.