Numerosi lideri NATO vad lumea in alb-negru, "precum cainii", a declarat duminica ambasadorul rus pe langa Alianta, Dmitri Rogozin, intr-un interviu acordat BBC, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Cu doua zile inainte de reuniunea de marti de la Bruxelles a ministrilor de externe ai NATO, Rogozin a apreciat de asemenea ca daca Ucraina va adera intr-o zi la Alianta, va exista "un risc real ca statul ucrainean sa se prabuseasca".

"Din nefericire, numerosi oameni politici din NATO vad lumea - scuzati-ma - precum cainii", a declarat el, potrivit unui transcript dat publicitatii duminica de BBC. "Cainii nu vad lumea in culori, ci alb-negru", a continuat Rogozin, un obisnuit al declaratiilor plastice sau controversate.

"Pentru noi, NATO este un bloc politic strain, pentru ca intrarea in NATO ne este interzisa, nu ne vor invita niciodata. Iar cand un bloc strain se apropie de frontierele noastre este foarte alarmant", a adaugat diplomatul rus.

El a subliniat ca daca Ucraina se va "pripi" cu eforturile de a adera la NATO, acest lucru va provoca o "criza politica totala in tara". "Prin comparatie, instabilitatea actuala va parea un soap opera", a continuat el, adaugand ca "in general, exista o amenintare reala ca statul ucrainean sa se prabuseasca" in cazul aderarii.

Georgia si Ucraina sperau sa obtina statutul de tari candidate la aderare la reuniunea ministeriala NATO din 2-3 decembrie. Dar secretarul de stat american Condoleezza Rice, a carei tara promova aceasta decizie, in pofida ezitarilor membrelor europene ale Aliantei, a declarat saptamana aceasta ca dosarul nu mai este de actualitate.

In consecinta, ministrii de externe NATO vor anuntat probabil marti aprofundarea cooperarii cu Georgia si Ucraina, dar fara a le acorda statutul dorit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.