Presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, inspirat de ideea modelului sau de a crea o "echipa de rivali" in Cabinet, isi asuma niste riscuri alegand-o pe fosta sa adversara, Hillary Clinton, pentru functia de secretar de stat, comenteaza Reuters.

Obama admira etica senatoarei de New York, au spus consilierii lui, si considera ca celebritatea de care se bucura Hillary Clinton va fi utila in efortul de a ameliora imaginea Americii in lume. Dincolo de aceasta, Obama crede in conceptul lui Lincoln de a strange la un loc personalitati puternice, pentru a permite dezbateri riguroase. El spera ca aceste dezbateri vor duce la decizii mai bune, strategie descrisa in "Echipa de rivali", o carte despre Lincoln a istoricului Doris Kearns Goodwin.

Obama isi asuma insa cateva riscuri numind-o pe cea pe care a invins-o cu destule dificultati in cursa pentru investitura democrata inainte de alegerile prezidentiale, spun unii analisti. Acestia observa, de exemplu, ca Hillary Clinton are in continuare acelasi grup de sustinatori in partid si nu este neaparat sa fi renuntat complet la propriile ambitii prezidentiale.

"Este o persoana care aproape ca a devenit presedinte", explica Reginald Dale, analist la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale. "Este ea insasi un lider politic major si probabil simte ca ar trebui sa fie presedinte. Va fi destul de ferma in sustinerea propriilor idei", adauga el.

Multi experti dau exemplul relatiei apropiate dintre fostul secretar de stat James Baker si presedintele George H.W. Bush ca model de echipa eficienta de politica externa. Tot ei subliniaza ca actualul presedinte, George W. Bush, a avut o relatie mult mai rece cu primul sau secretar de stat, Colin Powell, iar acest lucru i-a redus influenta lui Powell in strainatate si a inclinat balanta puterii la Casa Alba spre vicepresedintele Dick Cheney.

"Cand liderii straini vorbeau cu Baker, stiau ca vorbesc cu presedintele Bush si stiau ca presedintele Bush il va apara pe Baker de adversarii din interior si de masinatiile guvernelor straine", scrie editorialistul de la New York Times, Thomas Friedman. Clinton l-a sustinut pe Obama in cursa finala pentru Casa Alba si a facut campanie intens pentru el, dar nu a fost niciodata apropiata de el, ceea ce i-ar putea face pe liderii straini sa se intrebe daca ea vorbeste intr-adevar in numele presedintelui, continua Friedman.

Obama si Clinton nu au divergente majore in politica externa. In timpul primarelor, Obama a criticat-o pe Clinton pentru ca a votat in favoarea invaziei din Irak dar, ca multi alti democrati care au sprijinit initial razboiul, ea a devenit rapid un critic al acestuia si este de acord cu Obama ca trupele americane trebuie retrase.

In campanie, Clinton a avut tendinta de a folosi cuvinte mai dure. La un moment dat, ea a declarat ca va distruge Iranul, daca ar ataca Israelul, si l-a catalogat pe Obama drept naiv pentru disponibilitatea de a dialoga direct cu Teheranul sau Phenianul. Pe de alta parte, judecand dupa campaniile amandurora, cei doi au stiluri de a lucra diferite, echipa lui Clinton fiind marcata de turbulente si lupte interne, spre deosebire de disciplina din tabara lui Obama.

Pe de alta parte, Clinton nu este singura personalitate puternica din echipa de securitate nationala pe care Obama o va anunta luni intr-o conferinta de presa. Generalul in rezerva James Jones, fost comandant NATO, va fi probabil numit consilier pentru securitate nationala la Casa Alba. Vorbitor fluent de franceza, cu peste 40 de ani de experienta militara, Jones este cunoscut pentru personalitatea sa puternica si nu face parte din niciun partid.

Secretarul apararii Robert Gates, care a lucrat cu mai multi presedinti republicani, isi va pastra probabil functia. Gates este considerat un om cu viziune, desi este mai discret decat Jones. Este fost director CIA si a fost adjunctul consilierului pentru securitate nationasa in timpul lui Bush senior.

Un alt jucator in politica externa va fi vicepresedintele ales Joe Biden, care a fost presedinte ale Comisiei pentru afaceri externe din Senat.

Aceste optiuni semnaleaza o inclinatie spre centru a lui Obama, care se declara un pragmatic in politica externa. El considera ca securitatea nationala nu trebuie sa tina cont de diviziunile politice si a laudat adesea abordarea primului presedinte Bush, un republican moderat.

David Rothkopf, autorul cartii "Running the World," despre Consiliul de Securitate Nationala al Casei Albe, considera ca Jones ar putea fi esential pentru o echipa de politica externa de succes. Insa, in cele din urma, viitorul presedinte va fi cel care isi va impune politica, atunci cand personalitatile se vor ciocni.

Rothkopf, care a lucrat in administratia Clinton, nu este de parere ca Hillary Clinton si Obama au stiluri fundamental diferite si crede ca cei doi ar putea avea relatii bune. "Daca le analizezi abordarea, este destul de savanta si foarte disciplinata", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.