Singurul terorist care a supravietuit dupa atentatele de la Bombay de miercuri, un pakistanez de 21 de ani, a declarat politiei ca atacurile au fost planuite minutios timp de sase luni, scopul lor fiind uciderea a 5.000 de persoane, scrie saptamanalul britanic Mail on Sunday in editia electronica.
Azam Amir Kasab, un tanar de 21 de ani originar din Pakistan, a declarat ca cei 10 teroristi antrenati extrem de bine, care au ajuns in oras pe mare, planuiau sa arunce in aer hotelul Taj Mahal, dupa ce ar fi executat turistii britanici si americani pe care ii luasera ostatici, potrivit NewsIn. Grupul, care avea asupra sa explozibili, a subestimat insa rezistenta cladirii vechi de 105 ani. Din informatiile disponibile pana in prezent, atacurile de la Bombay au provocat moartea a 195 de persoane, desi bilantul este asteptat sa se situeze undeva in jurul a 300 de morti.

Kasab este singurul dintre atacatori care a scapat cu viata si a reusit acest lucru prefacandu-se ca este mort. Abia cand se afla in ambulanta care urma sa il duca la un spital, ofiterii care il insoteau si-au dat seama ca acesta inca respira, iar la spital s-a dovedit ca avea doar rani lipsite de gravitate.

Sambata, in timp ce commandourile indiene puneau capat asediului de 59 de ore de la Taj ucigandu-i pe ultimii trei teroristi care mai ramasesera in viata, Kasab a povestit cu detasare cum au fost planuite atacurile si cum liderul grupului i-a instruit pe ceilalti sa "tinteasca albii, de preferat americani si britanici".

Unii dintre militanti, inclusiv Kasab, s-au dat drept studenti in timpul unei vizite la Bombay in urma cu o luna, filmand locurile unde urmau sa atace si familiarizandu-se cu orasul. El a povestit cum el insusi si un complice au deschis focul cu mitralierele in gara centrala aglomerata, ucigand zeci de oameni, inainte de a se indrepta spre cartierul exclusivist Malabar Hill, pentru o "luare de ostatici VIP". Potrivit unui politist, cei doi nu au ajuns la Malabar, pentru ca au fost prinsi.

Politia afirma ca tanarul militant a marturisit ca ca militantii au fost antrenati in Pakistan si ca el insusi membru al gruparii pakistaneze Lashkar-e-Taiba, care insa a negat orice implicare in masacru. Totusi, expertii nu se grabesc sa traga concluzii, iar unii atrag atentia ca autoritatile indiene au obiceiul sa acuze "elemente pakistaneze" fara dovezi solide. La New Delhi circula chiar speculatii cum ca serviciile secrete pakistaneze au participat la antrenarea teroristilor.

Intre timp, afirmatiile ca nu mai putin de sapte teroristi ar fi fost britanici de origine pakistaneza, au fost dezmintite. Premierul statului Maharashtra, a carui capitala este Bombay, a declarat ca nu exista "informatii autentice" care sa sugereze implicarea unor cetateni britanici. Potrivit unor informatii, unul dintre teroristi ar fi lucrat la bucataria hotelului Taj Mahal timp de opt luni inainte de atacuri si prezentase un pasaport britanic la angajare. Conducerea hotelului a negat insa ferm aceste informatii. O echipa de detectivi ai Scotland Yard a sosit sambata la Bombay, dar numai pentru a acorda asistenta in ancheta.

Potrivit unor surse din politie, teroristii s-au antrenat timp de cinci luni in Kashmirul pakistanez si au avut o luna libera inaintea atacurilor. La un moment dat, ei au fost antrenati intensiv pentru "atacuri marine". Kasab si ceilalti noua teroristi, care comunicau prin BlackBerry, si-au inceput calatoria spre Bombay in 21 noiembrie. Initial neinarmati, ei au plecat de la Karachi cu o barca mica, fiind culesi a doua zi de un vas mai mare. La acest moment, fiecare a primit cate opt grenade de mana, cate o pusca automata AK-47, pistoale automate si munitie. Anticipand un asediu prelungit, au primit provizii de fructe uscate. Apoi, potrivit lui Kasab, grupul a deturnat un vas de pescuit numit Kuber in apropierea frontierei maritime dintre Pakistan si India. Patru dintre membrii echipajului barcii sunt dati disparuti, iar al cincilea a fost gasit mort. Proprietarul vasului si fratele lui sunt interogati de politie.

In 23 noiembrie, dupa ce au ajuns la Porbandar in statul indian Gujarat, la 310 mile nautice de Bombay, militantii au fost interceptati de doi ofiteri ai Garzii de coasta. Ei au arborat un steag alb si le-au permis ofiterul sa urce la bordul vasului lor. Unuia i-a taiat beregata si l-au aruncat peste bord, iar pe celalalt l-au obligat sa ii ajute sa ajunga la destinatie, executandu-l cand se apropiau de Bombay. Aproape tot timpul calatoriei, Abu Ismail in varsta de 25 de ani, cu experienta de marinar, a ghidat vasul folosind echipamente GPS.

Grupul a ajuns la tarm la Bombay miercuri, dupa lasarea intunericului, cu doua barci gonflabile, apoi s-a impartit in doua. Patru s-au dus la hotelul Taj Mahal, doi la centrul evreiesc Nariman House, Kasab si inca unul au pornit cu un taxi spre gara centrala, iar ultimii doi s-au dus spre restaurantul Leopold. In timp ce la Taj incepuse deja luarea de ostatici, Kasab si celalalt militant au deschis focul cu pusti de asalt la gara Chhatrapati Shivaji, in jurul orei 22.20, ucigand zeci de persoane. Apoi au reusit sa deturneze un vehicul de teren al politiei, omorandu-i pe cei doi politisti care erau in el. Kasab le-a spus politistilor ca au continuat sa ucida atacand o benzinarie si aruncand in aer un taxi, inainte de a fi opriti.

"Am facut ceea ce trebuia", le-a spus Kasab anchetatorilor. "Nu am niciun regret". Potrivit politiei, Kasab si-a facut relatarea cu detasare si a raspuns ororii de pe fetele anchetatorilor ridicand din umeri.

La hoteluri, exista indicii ca agresorii au ucis ostaticii la scurt timp dupa declansarea atacului, dar au pacalit fortele de ordine, facandu-le sa creada ca acestia sunt vii. La morga spitalului Sir J.J. Hospital, un legist a spus ca din cei 87 de morti pe care i-a examinat, cei mai multi fusesera ucisi inca de miercuri noapte.

Pe de alta parte, probele de urina si sange luate de la unul dintre atacatori arata ca acesta era drogat, pentru a putea ramane alert in timpul indelungatelor confruntari cu fortele de securitate indiene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.