Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, marcata si in Rusia, in doua localitati de langa Moscova, au fost inaugurate sambata primele placi comemorative ale soldatilor romani morti in lagarele de prizonieri. La ceremonie au participat ambasadorul Romaniei in Rusia, Constantin Grigorie, directorul adjunct al Oficiului National pentru

Cultul Eroilor, Ilie Schipor, atasatul militar Laurentiu Sfintes, iar din partea rusa, generalul Aleksandr Kirilin, sef de directie in cadrul Ministerului Apararii, si Evgheni Pireaev, director al Asociatiei Memorialele Militare. De asemenea, au fost prezenti diplomati romani, cat si atasati militari ai unor state europene si Japoniei, potrivit corespondentului RRA.

A fost prima actiune de acest fel, dupa semnarea, in 2005, a Acordului interguvernamental romano-rus privind regimul juridic al mormintelor militare.

In timpul si dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe teritoriul fostei URSS au murit in lupte circa 30.000, iar in prizonierat circa 60.000 de militari romani. Pana in prezent, in Rusia au fost identificate aproape 400 de locuri de inhumare unde sunt inmormantati in total aproape 20.000 de militari romani. Aceste cifre se pot modifica insa pe masura cercetarii arhivelor, mai ales a celor ruse. In perioada urmatoare, in Rusia este preconizata inaugurarea altor memoriale militare romanesti si reamenajarea celui deschis in urma cu cativa ani la Volvograd, fostul Stalingrad, in cadrul unui memorial militar german.