Actiunile cotate la Bursa din New York sunt pe val. Ultima luna a adus pentru toti indicii cresteri substantiale, iar investitorii asteapta ca lucrurile sa evolueze in aceeasi directie. Daca va fi sau nu asa depinde de o serie de factori externi Bursei. Intre acestia, pretul petrolului si politica de dobanzi a bancii centrale americane Federal Reserve (Fed).

Saptamana trecuta a fost una foarte buna pentru Bursa americana, indicii principali, Dow Jones Industrials si Standard & Poor?s 500, avand cele mai mari cresteri din ultimele sase luni. Primul a crescut cu 3,27%, iar cel de-al doilea cu 3,05%.

Cresterea a venit in principal in urma scaderii pretului petrolului, acesta ajungand sub 47 $/baril pentru prima data din luna februarie, dupa ce guvernul american a anuntat o crestere a rezervelor de titei. Inflatia din aprilie a avut si ea darul sa-i linisteasca pe investitorii de la Bursa, preturile excluzand alimentele si energia care raman neschimbate. Marti este cea mai asteptata zi din aceasta saptamana, Fed-ul urmand sa anunte care este politica viitoare in ceea ce priveste rata dobanzii. Din iunie anul trecut, dobanda pe termen scurt a crescut cu doua procente. Au avut loc opt cresteri ale dobanzilor, fiecare de 0,25%.

Incetinirea ritmului de crestere a preturilor da sperante pentru o urcare mai lenta a ratelor de dobanda, insa faptul ca inflatia este inca mare face aproape sigura continuarea acestei tendinte.

Un alt element extrem de important este pretul petrolului, in scadere in ultima perioada, fapt ce a avut un impact favorabil asupra cursului actiunilor. Mentinerea acestuia sub pragul de 50 $/ baril ar putea face ca pretul actiunilor sa ramana pe trendul ascendent actual, in vreme ce o noua crestere a pretului barilului de petrol ar ridica semne serioase de intrebare privind profitabilitatea viitoare a unor plasamente bursiere.

"Daca pretul petrolului continua sa scada... asta in mod normal scade toate presiunile legate de costuri", este de parere Subodh Kumar, de la CIBC World Markets. Dean Gulis, de la Loomis Sayles & Co., merge mai departe si afirma ca "simplul fapt ca pretul nu urca prevesteste lucruri bune pentru actiuni".

Pretul petrolului a scazut cu 5% saptamana trecuta si cu aproximativ 20% fata de maximul de 58,28 $/ baril atins la inceputul lunii aprilie. Finalul zilei de vineri a gasit petrolul pe piata americana la 46,80 $/baril, in scadere cu 12 centi fata de ziua precedenta.

Pentru saptamana aceasta se mai anunta important si raportul Departamentului de Comert al SUA privind cresterea Produsului Intern Brut in termeni reali pe primul trimestru al acestui an. Valoarea anualizata a acestuia este previzionata de Reuters la 3,6%, dupa ce pe 28 aprilie Departamentul Comertului a dat o valoare preliminara de 3,1%.

In ceea ce priveste rapoartele trimestriale, sezonul acestora este aproape incheiat. Per ansamblu, cifrele anuntate de companii pentru primul trimestru din 2005 au depasit in bine previziunile analistilor. Dintre cele 475 de companii din S&P 500 care si-au anuntat rezultatele pe primul trimestru, 312 s-au situat peste estimarile Reuters, iar in medie previziunile au fost depasite cu 4,9%.

Dintre putinele companii care vor anunta rezultate financiare saptamana aceasta se remarca Campbell Soup, care isi va anunta astazi rezultatele pe cel de-al treilea trimestru din 2004, Medtronic, cu rezultatele pe trimestrul patru din 2004 anuntate marti, si Computer Associates, care isi va anunta joi rezultatele anuale.

In aceste conditii, elementele care vor misca piata vor fi, se pare, pretul petrolului si politica monetara a Rezervei Federale americane.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.