Rasismul, incitarea la ura, apologia, negarea sau banalizarea genocidului vor fi pasibile de pedepese cuprinse intre unu si trei ani de inchisoare in intreaga UE, a anuntat vineri Comisia Europeana, relateaza NewsIn.
Ministrii europeni ai justitiei au ajuns vineri la un acord pentru instituirea acestor sanctiuni penale in legislatiile lor. Au fost necesari aproape sapte ani de negocieri pentru a ajunge la acest rezultat, a subliniat comisarul european pentru justitie, Jacques Barrot, prezentand aceasta decizie la incheierea reuniunii.

"Rasismul si xenofobia nu isi au locul in Europa si in niciun alt loc din lume", a subliniat el. "Salut introducerea unor sanctiuni dure si efictive impotriva acestor incalcari ale dreptului omului si libertatilor fundamentale, care sunt principii comune tarilor europene", a adaugat el.

Acordul pedepseste "incitarea publica la violenta sau ura fata de un grup sau un membru al unui astfel de grup, definita prin referirea la rasa, culoare, religie, origine nationala sau etnica".

Vor mai fi pedepsite incitarea "prin difuzarea sau distribuirea publica de mesaje, imagini sau alte suporturi", referire ce vizeaza internetul.

Europenii vor sanctiona si "apologia, negarea sau banalizarea grosiera in public a genocidului, crimelor impotriva umanitatii si crimelor de razboi, asa cum sunt definite de Curtea Penala Internationala".

Pedepsele ar puta intra in vigoare in cateva luni sau chiar ani, timp in care tarile din UE vor include aceste prevederi in legislatiile nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.