Teroristi inarmati cu pusti de asalt si grenade au atacat miercuri mai multe tinte din Bombay, capitala financiara a Indiei, inclusiv doua hoteluri de lux, relateaza AFP, care prezinta filmul evenimentelor soldate cu 195 de morti si 295 de raniti, potrivit unui bilant provizoriu.
Miercuri, la putin timp dupa ora 17.00 GMT (19.00, ora Romaniei), oameni inarmati cu pusti si grenade au declansat o serie de atacuri coordonate in Bombay, in urma carora circa 130 de persoane au murit, iar alte 300 au fost ranite. Printre locurile vizate figureaza gara centrala, un spital si doua hoteluri de lux.
Opt straini se numara printre cei ucisi, printre care un japonez, un britanic, un italian, un german, doi australieni si un canadian.

Teroristii iau ostatici in doua hoteluri, Taj Mahal si Oberoi/Trident, in special cetatenii britanici si americani, potrivit martorilor oculari. In noaptea de miercuri spre joi, un grup numit Mujahedinii din Decca revendica aceste atentate prin scrisori trimise mai multor ziare.

Pe parcursul noptii de miercuri si joi dimineata se inregistreaza schimburi de focuri intre fortele de securitate si teroristii din cele doua hoteluri. O unitate antiterorism ia cu asalt hotelul Taj Mahal, pentru a captura persoanele inarmate cu pusti de asalt si grenade. Un incendiu izbucneste intr-o aripa a cladirii.
Unul dintre teroristii aflati in hotelul Oberoi/Trident declara prin telefon, pentru un post de televiziune indian, ca gruparea sa cere incheierea "persecutiilor" ce vizeaza musulmanii din India, precum si eliberarea militantilor islamisti inchisi in tara.
Unele companii aeriene isi anuleaza cursele spre si din Bombay. Bursa din Bombay, capitala economica a Indiei, ramane inchisa joi.

Premierul indian Manmohan Singh declara ca gruparea care se afla in spatele atacurilor are baza "in afara" Indiei, referindu-se la tari "vecine" Indiei. Marea Britanie anunta trimiterea unei echipe de experti in terorism de la Scotland Yard.

Joi dupa-amiaza, tiruri sporadice si explozii se mai auzeau in zona cladirilor atacate. Un incendiu izbucneste in hotelul Trident/Oberoi, asediat de forte de ordine, care incearca sa elibereze ostaticii sau persoanele blocate in camerele lor, printre care 15 membri ai echipajului Air France, sapte membri ai unui echipaj al South African Airways si intre 10 si 20 israelieni.

Un oficial al armatei indiene da asigurari ca teroristii provin din Pakistan. Ministrul pakistanez al apararii spune "cu fermitate" ca Pakistanul nu este implicat in niciun fel in atacurile din Bombay.
Toti islamistii aflati in hotelul Taj Mahal, in afara de unul, au fost ucisi de politie si comandourile indiene, iar operatiunea continua la Trident/Oberoi, anunta oficiali.

Cel putin 17 militari din fortele speciale sunt adusi vineri dimineata cu un elicopter deasupra Centrului evreiesc din Bombay, unde islamistii au ostatici israelieni. Un barbat inarmat ar mai detine inca doi ostatici in interiorul hotelului Taj Mahal, spune un oficial militar.

Fortele indiene continua operatiunile. Cel putin 93 de persoane, majoritatea straini, sunt eliberate din Oberoi/Trident, la mai mult de 36 de ore dupa atac. Echipajul Air France si 20 de francezi sunt "recuperati" teferi de catre autoritatile consulare franceze.

Schimb de focuri in hotelul Taj Mahal, unde fortele de securitate incearca sa elimine un militant islamist, potrivit politiei, Ministrul indian de externe spune ca elemente din Pakistan sunt responsabile pentru atacurile din Bombay. Hotelul Oberoi/Trident este "sub control", spune un oficial militar indian. Sunt descoperite 24 de cadavre acolo, potrivit politiei. Islamabadul anunta ca seful serviciilor pakistaneze de informatii se va duce in India. Noua dintre islamisti sunt ucisi, spune un responsabil indian.

Armata lanseaza un nou asalt asupra hotelului Taj Mahal, unde sunt descoperiti explozibili. La ora 19.00 (15.30 ora Romaniei) se incheie interventia fortelor speciale indiene in centrul evreiesc unde islamistii tineau inca mai multe persoane ostatice. Cinci ostatici israelieni isi pierd viata in asalt
Printre straini ucisi in atacuri se numara cel putin doi americani si doi francezi.

Sambata, echipele indiene de commando continuau la primele ore ale diminetii operatiunile pentru a securiza hotelul Taj Mahal, in interiorul caruia se aflau in continuare unul sau doi islamisti inarmati. Puteau fi auzite in continuare tiruri si explozii sporadice in hotelul de lux.

In cursul diminetii, tiruri intense si explozii puternice se aud din interiorul hotelului Taj Mahal.
Departamentul de Stat american anunta ca cinci cetateni americani au fost ucisi in atentate si ca multi alti sunt inca dati disparuti.

La ora locala 7.30 (4.00 ora Romaniei), noi tiruri se aud din hotel, unde izbucnise si un incendiu puternic. "Este asaltul final", declarara, la scurt timp dupa aceea, seful politiei, Hassan Gafoor.
La ora 8.30 (5.00 ora Romaniei), el anunta ca atacurile de la Bombay s-au incheiat si ca toti teroristii au fost ucisi. Ultimii trei, refugiati in Taj Mahal, fusesera ucisi, la aproape 60 de ore de la lansarea atacurilor.

In atentatele coordondate si-au pierdut viata 195 de morti, dintre care 22 de straini, si 295 de raniti, anunta biroul pentru gestionarea catastrofelor din orasul Bombay.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.