Presedintele afgan este acuzat chiar de catre SUA ca tolereaza activitatile legate de productia de narcotice

Programul pe care SUA il finanteaza pentru combaterea productiei de mac din Afganistan s-a dovedit pana acum ineficient, in special din cauza "incapacitatii presedintelui Hamid Karzai de a-si asuma responsabilitatile de lider". Aceste acuze la adresa liderului afgan sunt incluse intr-un raport al Ambasadei americane din Kabul, citat de New York Times in editia de ieri si preluat de Mediafax. Documentul american, datat 13 mai, arata ca responsabilii locali afgani si localnicii impiedica actiunile de distrugere a culturilor de mac, iar conducerea centrala, inclusiv presedintele Hamid Karzai, fac prea putin pentru a inlatura aceasta rezistenta. "Chiar daca presedintele Karzai este la curent cu dificultatile intalnite in programul de distrugere a productiei de mac, el a fost incapabil sa isi asume responsabilitatile de lider, nici chiar in propria provincie, Kandahar", sustine raportul, redactat de personalul Ambasadei SUA implicat in eforturile de combatere a productiei de droguri din Afganistan. Raportul a fost dat publicitatii presei de catre un oficial american din Kabul, si este adresat secretarului de Stat american, Condoleezza Rice.

Raportul american acuza si Marea Britanie, tara care asigura asistenta Politiei antidrog din Afganistan, ca este "responsabila" de esecul aplicarii programului, precizand ca personalul britanic care decide unde vor fi aplicate programele de eradicare alege regiuni in care productia de mac nu este foarte mare.

Autorii raportului se tem ca traficul de heroina ar putea ameninta eforturile Statelor Unite de reconstructie a Afganistanului si ar agrava nivelul de coruptie din aceasta tara. La Washington, Departamentul de Stat ii ia apararea presedintelui Karzai, care efectueaza in prezent o vizita in Statele Unite, subliniind ca eforturile de eradicare a productiei de mac au fost ingreunate de conditiile meteorologice nefavorabile si de problemele logistice, precum si de rezistenta politica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.