Prin indrazneala, tintele si caracterul lor antioccidental, atacurile din capitala economica a Indiei marcheaza o cotitura in terorismul din India, spun expertii, care cred ca ele sunt o replica la relatiile dezvoltate de India cu Marea Britanie, Statele Unite si Israel, relateaza AFP, conform NewsIn.
Cei circa 25 de radicali inarmati pana in dinti au atacat o serie de locuri emblematice precum hotelul Taj Mahal, simbolul metropolei cosmopolite, gara centrala si un spital pentru femei si copii. Cel putin 130 de persoane au fost ucise, iar alte cateva zeci, printre care britanici, americani si israelieni, aparent vizati in mod deliberat, au fost luati ostatici impreuna cu alti clienti ai hotelurilor atacate.

"Acest atac este o replica la relatiile dezvoltate de India cu Marea Britanie, Statele Unite si Israel", a apreciat Amit Chanda, expert indian in probleme de securitate, referire la alegerea aparent deliberata a ostaticilor straini. Israelul este, de exemplu, al doilea furnizor de arme al Indiei, spune expertul. Din punctul sau de vedere, "prin indrazneala si insolenta lor, aceste atacuri vor ramane in istorie ca 11 septembrie al Indiei".

"Amploarea si pregatirea diferita de a atacurilor precedente fac din aceste atentate un punct de cotitura", explica analistul Rohan Gunaratna, autorul unui bestseller despre al-Qaida.

Atacurile precedente implicau de obicei bombe plasate in locuri publice, precum seria de explozii care a ucis 186 de persoane in trenuri din Bombay in 2006. Aceste atacuri asupra civililor aveau scopul de a "provoca violente intre comunitatile hindusa si musulmana", remarca Urmila Venugopalan, analist la Jane's Country Risk. Insa atentate ca cele de miercuri, care "vizeaza aparent sa ucida sau sa captureze oameni de afaceri straini, asa ceva nu s-a mai intamplat inainte si sugereaza o strategie antioccidentala globala", adauga ea.

Potrivit martorilor, atacatorii au ales cu precadere ostatici americani si britanici. Douazeci de israelieni se numarau de asemenea printre ostaticii de la un centru cultura evreiesc care a fost atacat.

Atentatele au fost revendicate de o grupare islamista pana acum necunoscuta, Mujahedinii din Deccan, dupa numele podisului care acopera o mare parte din centrul si sudul Indiei. Potrivit unor surse, gruparea ar putea avea legaturi cu miscarea Mujahedinii din India, care au revendicat patru atentate comise intre noiembrie 2007 si septembrie 2008. Insa un inalt oficial indian a dat asigurari joi seara ca tinerii atacatori veneau din Pakistan. India acuza frecvent Pakistanul, vechi inamic, ca adaposteste grupari rebele care comit atacuri in India, ceea ce Islamabadul a negat permament.

Unii analisti considera ca tactica folosita miercuri pare inspirata de al-Qaida sau de grupari inrudite, precum Lashkar-e-Toiba, din Pakistan. Gruparea, acuzata de comiterea unui atentat la Parlamentul indian in 2001 care a provocat o grava criza intre New Delhi si Islamabad, actioneaza in special in Kashmir.

"Aceste atacuri au toate caracteristicile unui atac al-Qaida, in special lovirea mai multor obiective in acelasi timp", remarca Robert Ayers, expert la Chatham House, institut britanic specializat in relatiile internationale. "A fost o operatiune extrem de bine pregatita logistic si din punct de vedere al coordonarii timpului. A fost desfasurata foarte profesionist", spune el. "Singurul element care face unic acest atac este luarea de ostatici. Dar aceasta confera mai multa publicitate, sporeste atentia presei internationale si implica alte state", adauga el.

Potrivit omului de afaceri Ratan Tata, proprietarul hotelului Taj Mahal, atacatorii "pareau sa cunoasca foarte bine" luxosul hotel.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.